Bombă de referendum. Ce i se pregătește președintelui Klaus Iohannis
- Cora Muntean
- 26 aprilie 2019, 15:40
Autoritatea Electorală Permanentă a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență pe care intenționează să o adopte Guvernul, elaborat împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, prin care este modificată Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.
Președintele PNL Ludovic Orban susține că prin acest proiect de act normativ îi va fi interzis președintelui Iohannis să se implice. „În mod concret, este introdus prin proiectul de Ordonanță de Urgență un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se precizează: „Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului. Ticăloșia și parșivenia PSD-ALDE depășește orice imaginație, doar din disperarea de a salva un grup de infractori cocoțat în fruntea statului român”, a declarat, vineri, Orban.
Doar că, un paragraf mai jos, textul arată că și Guvernului i se solicită acest lucru, dar liderul liberal nu a mai menționat asta. „În cazul referendumului naţional, Guvernul, prin Secretariatul General al Guvernului, informează alegătorii de o manieră neutră şi imparţială cu privire la obiectul şi efectele acestuia”, se arată în proiectul de OUG.
„Miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice președintelui României, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunța asupra referendumului pe care domnia sa l-a declanșat pentru data de 26 mai. Acest fapt încalcă în mod barbar atât Constituția României, cât și deciziile Curții Constituționale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Președintele României”, spune Orban.
Președintele PNL aduce drept argumente Constituția României și recomandările Comisiei de la Veneția.
Potrivit Constituției, instituția Președintelui României este menționată la Titlul III (Autorități publice), Capitolul 2. În susținerea acestei reglementări, proiectul de Ordonanță de Urgență invocă, în fals, Codul de bune practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneția, care face referire la neutralitatea „autorităților administrației publice”, și nu la actorii instituționali care declanșează referendumul. În mod firesc, Comisia de la Veneția se raportează la administrația publică întrucât aceasta este cea care se ocupă de organizarea și desfășurarea referendumului – în cazul României, Guvernul și celelalte organe ale administrației publice implicate în organizarea scrutinului. De altfel, chiar Comisia de la Veneția precizează în documentul citat de proiectul de Ordonanță de Urgență că „spre deosebire de cazul alegerilor, nu este necesară interzicerea completă a intervenţiei autorităţilor publice în favoarea sau în defavoarea propunerii supuse referendumului”explică Ludovic Orban.
Acesta somează Guvernul să renunțe la reglementare pe motiv că încalcă dreptul la liberă exprimare. „În caz contrar, îi avertizez pe membrii Guvernului că adoptarea Ordonanței de Urgență în actuala formă constituie infracțiune și este pedepsită cu închisoarea, conform Legii răspunderii ministeriale”, declară liderul PNL.