Bombă cu ceas în sistemul de pensii din România. Deficitul anunțat e uriaș, de suferit au pensionarii
- Sabina Popescu
- 28 mai 2021, 19:04
Raluca Turcan, ministrul Muncii, a făcut o serie de declarații, vineri, prin care atrage atenția asupra faptului că în sistemul de pensii din România există o bombă cu ceas. România are parte de un deficit de 16, 7 miliarde de lei în acest sens. Cumpărarea pensiilor ar putea scădea dramatic.
Raluca Turcan, ministrul Muncii, anunță că în sistemul de pensii din România există "o bombă cu ceas". Potrivit demnitarului, guvernanții României și-au asumat prin PNRR prevederi care să reformeze sistemul de pensii. La momentul actual, România se confruntă cu o serie de erori în sistem, care au condus la conturarea unui deficit de 16,7 miliarde de lei.
"Există clivaje uriaşe între pensia minimă socială şi cea mai mare pensie în plată, în sistemul public. Există milioane de lei plătite anual pentru procese câştigate de pensionari împotriva statului în ceea ce priveşte calculul pensiei", a spus Raluca Turcan.
Bombă cu ceas în sistemul de pensii din România
Raluca Turcan a transmis, vineri, că în spațiul public circulă o serie de dezinformări. Ministrul susține că Guvernul și-a asumat prin intermediul PNRR reformarea sistemului de pensii din România, "întrucât este gravat de inechităţi în sensul în care există condiţii diferite de pensionare în funcţie de anul de pensionare".
"Mai mult decât atât, în sistemul de pensii din România există o bombă cu ceas, pe care dacă noi nu o dezamorsăm, riscăm ca la un anumit moment puterea de cumpărare a pensiei medii în România să scadă atât de mult încât, practic, în loc de 1.500 de lei cât este acum o pensie medie, să se poată cumpăra cu o pensie medie în România echivalentul a 500 de lei", s-a exprimat Raluca Turcan, vineri.
Cumpărarea pensiilor ar putea scădea dramatic
Potrivit ministrului Muncii, dacă România nu va corecta deficitul de finanțare în ceea ce privește bugetul de asigurări sociale, cumpărarea pensiilor în România va înregistra o scădere dramatică.
"În momentul de faţă, deficitul bugetar, deficitul la bugetul de pensii este de 16,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că anual de la bugetul de stat se transferă către bugetul de pensii sume consistente şi, dacă nu facem ceva, în creştere. V-am oferit aceste date pentru a înţelege de ce vorbim de reformă", a spus ministrul.
Turcan a anunțat că cinci milioane de dosare de pensii vor fi digitalizate, ca urmare a reformelor ce urmează adoptate prin PNRR. "Sunt transferate milioane de date dintr-un format electronic învechit, în dosare moderne digitale. De asemenea vorbim de o nouă legislaţie în privinţa pensiilor, care să conducă la eliminarea acestor probleme", a declarat Raluca Turcan.
Stagiul minim de cotizare la pensie nu va crește
"Nu vom opera modificări în privinţa stagiului minim de cotizare, adică de 15 ani, nu va creşte (...). De asemenea, va exista varianta pensionării anticipate, dar această pensionare anticipată trebuie acceptată aşa cum este prevăzută şi în legislaţia de astăzi. Nu creşte exponenţial numărul de ani stagiul maxim de cotizare, (...) ci vorbim de menţinerea stagiului maxim de cotizare şi posibilitatea pensionării înainte de îndeplinirea vârstei legale de pensionare, dacă mai lucrează încă opt ani. Această posibilitate este şi astăzi în Legea pensiilor", a declarat, într-o conferință de presă, Raluca Turcan.
S-a prelungit termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă
Camera Deputaților a votat, pe 26 mai, legea care prevedere prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru cumpărarea unor ani suplimentari pe cartea de muncă. Astfel, reamintim că românii care încă nu au înaintat cereri la Casele Județene de Pensii spre a-și cumpăra vechime, o mai pot face până în anul 2023. Termenul a fost prelungit de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023.