Bomba biologică a explodat la Sverdlovsk, dar rușii au mințit întreaga lume
- Catalin Pena
- 25 noiembrie 2020, 16:34
În octombrie 1979, un ziar vest-german condus de emigranți sovietici a publicat o poveste vagă în care se susținea că avusese loc o explozie într-o fabrică militară din Sverdlovsk (acum Ekaterinburg), eliberând bacterii mortale care uciseseră până la o mie de oameni.
Povestea a atras rapid atenția altor ziare occidentale și, în cele din urmă, a guvernului SUA, pentru că dacă fabricile sovietice produceau arme biologice, făceau acest lucru contravenind Convenției privind armele biologice din 1972.
Moscova a negat rapid știrea. Dar, a adăugat că fusese un focar de infecție care ucisese zeci oameni în Sverdlovsk, un oraș închis dedicat complexului militar-industrial sovietic și al patrulea ca mărime din Rusia de astăzi, dar de vină fusese carnea infectată cu antrax.
Analiștii de informații americani erau sceptici cu privire la povestea sovietică cu carne infectată, iar agenții CIA obținuseră rapoarte care să susțină povestea că a existat un accident la fabrică.
Mai mult, decesele cetățenilor sovietici timp de peste două luni nu au coincis cu o problemă de aprovizionare cu carne contaminată, care ar fi putut fi soluționată rapid.
Administrația Reagan a confiscat incidentul pentru a acuza Uniunea Sovietică că a încălcat interdicția asupra armelor biologice.
Presa sovietică a replicat că Washingtonul era gata să folosească orice tragedie care afecta poporul sovietic în avantajul său politic.
Unii oameni de știință din SUA, precum renumitul cercetător de la Harvard, Matthew Meselson, au fost, de asemenea, înclinați să creadă explicația sovietică.
În 1981, Statele Unite au susținut că forțele comuniste din Asia au folosit micotoxine „ploaie galbenă” în Asia - acuzații care au fost discreditate pe scară largă.
Când, în 1988, omul de știință sovietic Pyotr Burgasov a fugit în Statele Unite și a prezentat înregistrări cu autopsii și fotografii ale victimelor focarului de la Sverdlovsk, mulți oameni de știință occidentali au fost în cele din urmă convinși că incidentul reflecta doar starea jenantă al sistemului medical sovietic.
Cu toate acestea, datele din autopsii au sugerat câteva anomalii curioase, inclusiv dovezi ale umflării plămânilor corespunzătoare unei infecții pulmonare cu antrax.
Mai mult, de ce focarul a afectat în principal bărbații adulți și relativ puține femei sau copii? Au apărut noi zvonuri conform cărora Uniunea Sovietică a dezvoltat o formă de boală adaptată pentru a ucide bărbați de vârstă militară.
Adevărata situație va ieși la iveală în 1992, după căderea Uniunii Sovietice.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric