Bolile bucurestenilor

Bolile bucurestenilor

Diabetul, afectiunile cardiovasculare, cele respiratorii si oncologice sunt printre cele mai frecvente la locuitorii Capitalei.

Rezultatele raportate dupa primele sase luni de aplicare a programului de evaluare a starii de sanatate arata ca multi bucuresteni prezinta factori de risc care ii pot imbolavi in special de diabet si boli cardiovasculare. Acestea sunt urmarea unui stil de viata dezorganizat si a unei alimentatii dezechilibrate, spun doctorii.

Peste 5.500 de locuitori ai Capitalei care si-au facut analizele in cadrul acestui program au aflat ca au probleme de sanatate despre care nu stiau, arata datele centralizate de Autoritatea de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti.

Prea multa alimentatie fast-food

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalele doua afectiuni pe care bucurestenii risca sa le faca in viitor sunt diabetul si afectiunile cardiovasculare. „Bolile cel mai des intalnite au legatura cu stilul de viata si cu obiceiurile alimentare deficitare ale locuitorilor Capitalei. Studii din SUA au aratat ca in anumite zone pana la 40% din populatie risca sa faca diabet, dar ei sunt mai „avansati” decat noi in sistemul fast-food. Noi tindem sa-i ajungem in privinta fast-foodului, si atunci normal ca dezechilibrele metabolice cresc galopant”, considera Calin Ciubotaru, medic de familie.

Datele arata ca pana 46% dintre bucuresteni risca sa faca diabet si peste 15% boli cardiovsculare. „Numarul celor depistati cu risc de diabet a fost diferit de la o luna la alta. Intr-o luna am avut 34%, in alta 46% sau 40%”, explica medicul Adrian Neacsu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti. Alte afectiuni pe care locuitorii Capitalei risca sa le faca in numar mare sunt cele respiratorii si oncologice.

Peste 400.000 de prezentari la medic

Daca in iulie au fost identificate 273 de persoane cu boli noi, in august numarul aproape s-a triplat, 766 de bucuresteni afland despre existenta unor afectiuni noi. In septembrie - 1.381 de bucuresteni au fost diagnosticati cu probleme de sanatate noi, in octombrie - 1.525, iar in noiembrie - 1.599.

Dupa acest prim bilant, conducerea ASPMB considera ca programul a evoluat peste asteptari in Capitala, cu atat mai mult cu cat intre opt si zece la suta din bucurestenii care s-au prezentat la control nu au asigurare de sanatate.

„In primele sase luni au raspuns initiativei de a efectua un consult medical si analize aproximativ 400.000 de bucuresteni, ceea ce inseamna in jur de 30% din persoanele cu domiciliu in Bucuresti. Initial am estimat ca 25 la suta din populatie va merge la doctor”, a spus directorul ASPMB. Pe de alta parte, acesta a recunoscut ca au fost si bucuresteni care au renuntat sa mai faca analizele, desi se prezentasera la medicul de familie pentru control.