Suferi de așa ceva? NU AI VOIE să conduci MAȘINA. BOLILE care te lasă PIETON PE VIAȚĂ!

Suferi de așa ceva? NU AI VOIE să conduci MAȘINA. BOLILE care te lasă PIETON PE VIAȚĂ!

Nu puține au fost controversele - spețele în cauză fiin mediatizate- când anumite accidente soldate cu morți și răniți au fost produse de către șoferi cu prpbleme de sănătate. De fiecare dată, urmare tragediei a apărut întrebarea: care sunt problemele de sănătate care pot duce la imposibilitatea deţinerii unui carnet de şofer? Potrivit informațiilor, persoanele cu handicap fizic pot avea dreptul să conducă un autoturism, în anumite condiţii, cu avizul unei unităţi medicale autorizate şi după ce sunt supuse unor teste practice. Pentru a decripta și lămuri această problemă, iată lista bolilor care te pot lăsa fără permis.

Iată lista bolilor care te lasă pieton:

VEDEREA: se acorda o atentie deosebita urmatoarelor:

a) acuitatea vizuala; b) campul vizual; c) capacitatea vizuala in conditii de luminozitate redusa; d) sensibilitatea la lumina puternica si contraste; e) diplopia; f) alte afectiuni oculare care pericliteaza conducerea in conditii de siguranta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele care solicita un permis de conducere sau reinnoirea acestui permis trebuie sa aiba o acuitate vizuala binoculara, daca este necesar, cu lentile de corectie, de cel putin 0,5, cand se utilizeaza ambii ochi. In plus, campul vizual orizontal trebuie sa fie de cel putin 120 de grade, extensia trebuie sa fie de cel putin 50 de grade la stanga si la dreapta si de 20 de grade ascendent si descendent. Nu trebuie sa existe deficiente pe o raza de 20 de grade fata de axul central.

AUZUL: Se acorda o atentie deosebita examinarii medicale, tinandu-se seama de posibilitatile de compensare.

HANDICAPUL LOCOMOTOR: Eliberarea sau reinnoirea permiselor de conducere candidatilor ori conducatorilor auto cu handicap fizic este posibila, cu anumite restrictii, numai cu avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate, acordat in urma evaluarii medicale a afectiunii sau anomaliei respective si, in cazul in care este necesar, a efectuarii unui test practic. De asemenea, avizul acordat trebuie sa precizeze ce tip de modificare este necesara la vehicul si daca respectivul conducator auto trebuie sa poarte un dispozitiv ortopedic, in masura in care proba de verificare a aptitudinilor si comportamentului demonstreaza ca, utilizand un astfel de dispozitiv, conducerea vehiculului nu ar fi periculoasa.

AFECTIUNI CARDIOVASCULARE: permisele de conducere nu se elibereaza si nu se reinnoiesc in situatiile in care aceste persoane prezinta tulburari grave ale ritmului cardiac. Permisele de conducere pot fi eliberate sau reinnoite in cazul persoanelor care poarta stimulator cardiac numai cu avizul medical autorizat si cu conditia efectuarii unor verificari medicale periodice.

Eliberarea sau reinnoirea permiselor de conducereauto pentru candidatii ori conducatorii auto care sufera de tensiune arteriala anormala este conditionata de rezultatele altor examinari medicale, de eventuale complicatii aferente si de pericolul potential al acestora pentru siguranta rutiera. Permisele de conducere nu pot fi eliberate sau reinnoite, in general, persoanelor care prezinta angina pectorala de repaus sau la emotie. Eliberarea sau reinnoirea permiselor de conducereoricarui candidat ori conducator auto care prezinta in antecedentele personale patologice un infarct miocardic se face numai cu avizul medical autorizat si, in cazul in care este necesar, numai cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.

DIABETUL ZAHARAT: Permisele de conducere pot fi eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor de autovehicule cu diabet zaharat. In cazul in care acestia urmeaza un tratament medicamentos, eliberarea sau reinnoirea permiselor se face numai pe baza unui aviz medical autorizat si, dupa caz, pe baza unor controale medicale periodice. Intervalul dintre examinari nu trebuie sa depaseasca 5 ani.

Nu se emit si nu se reinnoiesc permise de conducerepentru solicitantii sau conducatorii auto cu episoade repetate de hipoglicemie acuta si/sau care nu sunt deplin constienti de implicatiile acesteia.  

AFECTIUNI NEUROLOGICE: Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta afectiuni neurologice grave, in afara cazurilor in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat.

 EPILEPSIA: Epilepsia este definita ca atare daca au avut loc doua sau mai multe crize de epilepsie la un interval mai mic de 5 ani. Conducatorilor auto cu epilepsie din aceasta grupa trebuie sa li se monitorizeze capacitatea de a conduce pana cand trec cel putin 5 ani fara nicio criza. Daca persoana sufera de epilepsie, criteriile pentru acordarea/reinnoirea neconditionata a permisului nu sunt intrunite.

 TULBURARI MINTALE: Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite in cazurile candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta urmatoarele afectiuni: a) tulburari mintale grave, congenitale sau dobandite ca urmare a unor afectiuni, traume ori interventii neurochirurgicale; b) retard psihic sever; c) probleme comportamentale grave datorite varstei sau tulburari grave ale capacitatii de judecata, comportament ori adaptabilitate.

 AFECTIUNI RENALE: Pentru candidatii si conducatorii auto din aceasta grupa, permisele de conducere pot fi eliberate sau reinnoite in cazul persoanelor cu insuficienta renala grava, numai pe baza unui aviz medical autorizat si cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.

 ALCOOLUL: permisele de conducere nu se elibereaza sau nu se reinnoiesc in cazurile persoanelor care sunt dependente de alcool ori sunt incapabile sa se abtina de la consumul de alcool atunci cand conduc.

DROGURI SI MEDICAMENTE: Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor auto care sunt dependenti de substante psihotrope sau care nu sunt dependenti de astfel de substante, dar fac abuz de ele in mod regulat, oricare ar fi categoria de permis care se solicita.

Ce spune Codul Rutier despre această problemă

Codul Rutier vorbeste si despre o situatie in care permisul de conducere este reinnoit periodic, in urma unor evaluari de specialitate. Situatia este valabila in cazul tulburarilor neurologice asociate cu boli sau cu interventii chirurgicale care afecteaza sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficiente motorii sau senzoriale si afecteaza echilibrul si coordonarea.

“În acest caz, eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere auto poate face obiectul evaluarii periodice in eventualitatea riscului decompensarii“, se precizeaza in ordinul ministrului emis in completarea Codului Rutier.„Permisul poate fi redobandit numai dupa incetarea motivului pentru care s-a luat aceasta masura. Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de institutiile medico-legale, la solicitarea si pe cheltuiala partilor interesate“, mai prevede Codul Rutier.