Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al BNR, așteptat la ÎCCJ. Mișcarea făcută de DNA

Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al BNR, așteptat la ÎCCJ. Mișcarea făcută de DNA Bogdan Olteanu. Sursa: Arhiva EVZ

Pe data de 7 septembrie, Bogdan Olteanu, fostul vicepreședinte al Băncii Naționale a României (BNR), e așteptat în fața Înaltei Curți. Judecătorii vor dezbate recursul în casație depus de către DNA împotriva hotărârii prin care a scăpat de răspunderea penală, invocând prescripția.

Bogdan Olteanu era acuzat de trafic de influență în valoare de un milion de euro, făcute în favoarea lui Sorin Ovidiu Vântu.

Procurorii DNA au inițiat o procedură de apel excepțională împotriva deciziei pronunțate de Tribunalul București anul trecut. Aceasta a condus la eliberarea lui Bogdan Olteanu din închisoare și la constatarea prescripției în cazul său.

Bogdan Olteanu a scăpat de procesul penal ca urmare a „marii prescripții”

Acțiunea procurorilor anticorupție este consecința deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene, luată la data de 24 iulie. Această hotărâre a stabilit că toate cele peste 5.700 de cazuri de încetare a proceselor penale pe baza „marii prescripții” adoptată anterior de CCR și ICCJ în 2022 sunt în contradicție cu legislația europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ele au potențialul de a crea un risc sistemic de impunitate. Pe lângă Bogdan Olteanu, „marea prescripție” a avut impact și asupra altor inculpați notorii. Cu toții au fost implicați în dosare cu prejudicii în valoare de sute de milioane de euro.

Printre aceștia se numără Elena Udrea, Ioana Băsescu, Darius Vâlcov, Tudor Pendiuc, Nelu Iordache și Sorin Strutinsky. În plus, mii de alți infractori au beneficiat de decizii de încetare a procesului penal, inclusiv unii acuzați de infracțiuni de crimă organizată.

Pe 31 martie, Curtea de Apel București a confirmat hotărârea instanței de primă instanță privind încheierea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor, în cazul fostului viceguvernator BNR.

Anterior, el fusese eliberat în mod provizoriu, după admiterea în principiu a cererii sale. Asta chiar dacă mai avea de ispășit trei ani din condamnarea sa pentru trafic de influență.

Domnul Bogdan Olteanu a avut disponibilitatea de a achita prejudiciul. Este vorba despre o sumă importantă de bani pe care el, cu ajutorul familiei, a făcut eforturi pentru a fi achitată.

S-a conformat benevol – indiferent cum vede el soluția de condamnare – și asta dovedește că este un om disciplinat și onest”, a arătat avocatul lui Bogdan Olteanu.

Sorin Ovidiu Vântu

Sorin Ovidiu Vântu. Sursa: Arhiva EVZ

Fostul viceguvernator al BNR a primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vântu

Bogdan Olteanu a fost închis începând cu data de 29 octombrie 2020. Totul ca urmare a condamnării sale pentru primirea a un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vântu. Banii au fost dați cu scopul de a-l susține în calitate de guvernator al Deltei Dunării pe Liviu Mihaiu.

Acest aranjament avea ca obiectiv principal realizarea visului lui SOV de a crea „benzinării plutitoare” pe Dunăre. Adică instalații mobile de alimentare cu combustibil pentru ambarcațiuni.

În urma hotărârii Curții Constituționale din 26 mai 2022, care a dispus întreruperea prescripției, Bogdan Olteanu a depus o cerere de revizuire.

În acest interval, România nu a adoptat nicio legislație care să stopeze avansul prescripției, începând de la data de 26 aprilie 2018. Atunci CCR a emis prima sa decizie de neconstituționalitate cu privire la prevederile articolului 155.

Decizia Curții Constituționale subliniază că, până la data de 26 mai 2022, Legislativul nu a luat nicio măsură pentru a alinia normele juridice la cerințele stabilite de instanța de control constituțional.