Bogdan Aurescu, despre acţiunile militare de lângă centrala nucleară de la Zaporojie. „Prezintă riscuri pentru întreaga Europă”

Bogdan Aurescu, despre acţiunile militare de lângă centrala nucleară de la Zaporojie. „Prezintă riscuri pentru întreaga Europă”Centrala nucleară / sursa foto. Twitter

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că este total împotriva acţiunilor militare de lângă centrala nucleară de la Zaporojie. Oficialul a mai precizat că toată Europa ar putea avea de suferit.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, marţi, că este împotriva acţiunilor militare de lângă centrala nucleară de la Zaporojie. „Condamnăm cu fermitate acţiunile militare ale forţelor ruse de lângă centrala nucleară de la Zaporojie. Asemenea acţiuni sunt iresponsabile şi prezintă riscuri pentru întreaga Europă”, a scris ministrul, pe Twitter.

El a precizat și comemorarea, în august 1945, a lansării bombelor atomice asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki. „Rămânem hotărâţi să evoluăm către idealurile de pace mondială, alături de Japonia şi de toţi partenerii care gândesc asemenea nouă. Ameninţările nucleare şi acţiunile iresponsabile care au loc lângă centrale nucleare trebuie să se încheie acum!”, a scris şeful diplomaţiei române.

Ucraina a raportat marţi intense bombardamente ruseşti în zona liniei frontului, în timp ce ambele părţi au atras atenția asupra atacurilor din weekend de la centrala nucleară din Zaporojie, din sudul Ucrainei, ceea ce a suscitat îngrijorarea comunităţii internaţionale cu privire la o eventuală catastrofă nucleară.

Sursa foto: Gov.ro

Atacuri înfiorătoare au fost și în localităţile din prima linie din apropierea oraşului Doneţk (est), unde oficialii ucraineni afirmă că trupele ruse vor să pună mâna pe o zona din Donbas.

Centrala Zaporojie reprezintă un mare risc

Și Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), s-a declarat „extrem de îngrijorat” de atacul de la centrala nucleară din Europa, Zaporojie.

Loviturile de vineri subliniază „riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, a spus Grossi într-un comunicat.

„Orice putere de foc militară direcționată către sau dinspre instalație ar echivala cu jocul cu focul, cu consecințe potențial catastrofale”, a adăugat el. Personalul ucrainean trebuie să-și poată îndeplini sarcinile importante „fără amenințări sau presiuni”, a spus el, precizând că AIEA ar trebui să aibă voie să ofere sprijin tehnic. Și oficialii UE sunt îngrijorați de ce va urma., potrivit agerpress.