Cei care participă în aceste zile la Forumul de la Davos au primit o scrisoare cel puțin inedită. Nu mai puțin de 200 de oameni foarte bogați din întreaga lume cer să fie suprataxați de Guvernele țărilor din care fac parte, potrivit The Guardian.
Este vorba despre 205 de milionari și miliardari, printre care moștenitoarea Disney, Abigail Disney, și actorul The Hulk, Mark Ruffalo, a cerut Guvernelor să introducă de urgență impozite pe avere pentru a ajuta la abordarea „ inegalității extreme”. „Extremele sunt nesustenabile, adesea periculoase și rareori tolerate pentru mult timp. Așadar, de ce, în această epocă a crizelor multiple, continuați să tolerați bogăția extremă?”, se arată în documentul citat.
„Lipsa actuală de acțiune este extrem de îngrijorătoare. O întâlnire a „elitei globale” la Davos pentru a discuta „cooperarea într-o lume fragmentată” este inutilă dacă nu contestați cauza principală a diviziunii”, susțin aceștia. ”Soluția este clară pentru toată lumea. Voi, reprezentanții noștri globali, trebuie să ne impozitați pe noi, ultrabogații, și trebuie să începeți acum (…)Apărarea democrației și construirea cooperării necesită acțiuni pentru a construi economii mai juste chiar acum - nu este o problemă care poate fi lăsată copiilor noștri să o rezolve. Acum este momentul să abordăm bogăția extremă; acum este momentul să-i taxăm pe ultrabogați”.
Decizie istorică luată de miliardarii planetei
În scrisoarea intitulată „costul bogăției extreme”, milionarii, din 13 țări, care se autoproclamă „milionari patrioti”, avertizează că lipsa de acțiune ar putea duce la o catastrofă. „Există atât de mult stres pe care orice societate îl poate suporta, doar că de atâtea ori mamele și tații își vor privi copiii înfometându-se în timp ce cei ultrabogați se gândesc la averea lor în creștere. Costul acțiunii este mult mai ieftin decât costul inacțiunii – este timpul să ne continuăm treaba.” Scrisoarea trimisă liderilor reuniunii de la Davos vine în contextul în care noi cercetări arată că aproape două treimi din noua bogăție acumulată de la începutul pandemiei a mers către cei mai bogați 1% dintre oameni, spun jurnaliștii englezi.