Bogătaşii din Snagov nu se mai uşurează în lac

Bogătaşii din Snagov nu se mai uşurează în lac

Primarul Marian Oancea spune că și-au făcut fose septice, dar mai sunt „nebuni” care trag cu pompa și deversează în apă

O veste mare pentru iubitorii naturii a dat ieri primarul Snagovului, Marian Oancea. El a anunţat că, în mare parte, a fost rezolvată problema deversărilor foselor îmbogăţiţilor tranziţiei în lacul Snagov.

„Cetățenii respectivi au făcut fose septice și nu mai deversează în lac. În momentul acesta, gradul de deversare este aproape spre zero. Nu zic că e zero, mai sunt și nebuni care mai trag cu pompa şi dau în lacul Snagov din fosele dumnealor, dar direct în lac nu se mai deversează”, a afirmat edilul, care şi-a prezentat bilanţul celor patru ani de mandat.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO:Marian Oancea

Totuşi, întreaga comună Snagov va avea reţea de apă şi canalizare abia în 2020. „Proiectul este finanțat din fonduri europene, fiind alocate 16 milioane de euro cu posibilitatea de extindere până la 21 de milioane. Finalizarea acestui proiect înseamnă conducte de apă și de canalizare pe toate străzile comunei noastre”, a explicat Oancea.

Stație de epurare în Gruiu, da, canalizare, ba

Mai mult, este în construcţie o staţie de epurare a apelor, proiectul fiind finanţat cu bani atraşi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Dar, la faţa locului am aflat şi o veste proastă. Deşi investiţia de 3,5 milioane euro este amplasată pe raza comunei Gruiu, localnicii nu pot să beneficieze de ea, pentru că nu au canalizare şi conducătorii nu dau semne că s-ar grăbi să o facă. Aşa că, dacă pe partea Snagovului deversarea foselor în lac este aproape rezolvată, pe malul celălalt, Dumnezeu cu mila.

Ping-pong cu lacul

O altă chestiune în calea ecologizării lacului Snagov o constituie situaţia sa juridică. „Dacă nu reuşim să clarificăm situaţia juridică, nu putem să intervenim pentru ecologizare. Există un ping-pong între noi şi Apele Române, în care noi spunem că dacă nu a fost abrogată hotărârea de guvern din 2002, e al nostru, cei de la Apele Române spun că e al lor. Am fost la Oficiul de Cadastru şi publicitate imobiliară Ilfov, am vorbit cu doamna directoare, dumnealor nu văd o reglementare a situaţiei decât prin instanţă, sau printr-o nouă hotărâre de guvern care să specifice şi să clarifice al cui e acest lac, să ne luăm răspundere şi obligaţii faţă de riveranii lacului Snagov”, a precizat Oancea. El speră să rezolve problema în următorul mandat, pentru care şi-a anunţat candidatura.

„Sunt două hotărâri de guvern - una din 2002 şi una din 2006. În 2002, printr-o hotărâre de guvern, lacul Snagov trece în proprietatea publică a comunei Snagov, care devine proprietară. În 2006 apare o nouă Hotărâre de Guvern, fără să fie abrogată cea din 2002. Dacă în hotărârea din 2002 se specifica foarte clar - lacul Snagov, tarla, parcelă, suprafaţă, vecini - deci era bine construită, cea din 2006 nu mai povesteşte de lacul Snagov, spune acumularea Snagov trece pe proprietatea publică a statului”, a explicat Marian Oancea.

Liceul-cavou, o clădire cu risc seismic de gradul 1

„Practic, copiii noştri învăţau într-un potenţial cavou”, spune Marian Oancea despre demolarea şi reconstrucţia Liceului „Mihail Kogălniceanu”. Clădirea trebuia renovată anul trecut, printr-un proiect de 4,5 milioane de euro din fonduri europene, care s-au pierdut.

FOTO: Liceul din Snagov va fi demolat și reconstruit

La decopertarea pereţilor s-au descoperit probleme grave la structura de rezistenţă. „Primul lucru făcut de societatea desemnată să se ocupe de reabilitare a fost decopertarea pereților clădirii liceului. Pe măsură ce lucrările înaintau, constructorii observau deficiențele majore din structura de rezistență. Dirigintele de șantier mi-a atras atenţia asupra acestora şi mi-a solicitat o nouă expertiză tehnică, pentru a se verifica soliditatea clădirii. Am angajat experţii şi clădirea a fost încadrată în clasa 1 de risc seismic, RS1. Drept consecinţă, ne-am oprit din lucrări și am înaintat documentația către Inspectoratul de Stat pentru Construcții, care ne-a dat o rezoluție clară şi imperativă: eliberarea deîndată a construcției și punerea ei în siguranță. Acum construim practic o nouă şcoală, sigură şi modernă. Pentru noua clădire am accesat fonduri de la Ministerul Dezvoltării”, ne-a povestit Marian Oancea.