Boc vrea cu PNL, Tăriceanu cere garanţii

Boc vrea cu PNL, Tăriceanu cere garanţii

Preşedintele Partidului Democrat-Liberal a afirmat astăzi, după şedinţa Colegiului Director al partidului, că prima opţiune a formaţiunii sale în privinţa negocierilor pentru formarea noului Guvern este PNL.

"Prima nostră opţiune este PNL. Vom forma o majoritate stabilă. Sperăm că şi PNL va respecta ceea ce au votat românii", a subliniat Emil Boc. Tot azi, în urma şedinţei Biroului Permanent, premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că PNL a decis să mandateze o delegaţie la Palatul Cotroceni pentru negocierile în vederea formării noului Guvern, subliniind că partidul său cere garanţii că vor fi respectate principiile liberale.

Premierul a adăugat că delegaţia mandatată va primi garanţii solide că va fi respectat mandatul pe care alegătorii l-au încredinţat şi care se bazează pe principii pur liberale, în caz contrar preferându-se rămânerea în opoziţie.

În continuarea declaraţiei, Tăriceanu a făcut referire ironic la „discuţiile de la cârciumi”, subliniind că PNL a rămas un partid „serios şi responsabil”, însă a precizat că va trece la negocieri cu oricare dintre partide, cu condiţia să existe compatibilitate între programe. Ştire actualizată la ora 19:40

UDMR este singura formaţiune care a anunţat de la început că va colabora cu oricine în vederea guvernării. În aceste condiţii, dacă alianţa PD-L, PNL şi UDMR se va concretiza, noul Guvern ar putea fi susţinut de cel puţin 290 de parlamentari (166 - PD-L, 93 - PNL şi 31 - UDMR), opoziţia urmând să fie constituită din 163 de parlamentari PSD. În Parlament se mai află şi 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. Preşedintele PD-L a mai comentat şi rezultatul alegerilor, afirmând că partidul pe care îl conduce este câştigătorul acestor alegeri, deoarece a obţinut cel mai mare număr de mandate. "Suntem cel mai important partid din România", a opinat Boc.

Reprezentanţii PSD, PD-L şi PNL s-au întrecut, în ultimele zile, ipoteze lansate privind viitoarea guvernare. Vă prezentăm cele mai recente declaraţii ale mai multor lideri politici.

Declaraţiile liderului PD-L vin după ce, astăzi, liberalul Crin Antonescu a acuzat PD-L că este un partid oportunist. "Nu îi interesează altceva decât împărţirea posturilor şi cine ia puterea", afirmase, mai devreme, Antonescu.

Liberalii au amânat răspunsul

La câteva minute după ce Emil Boc a anunţat că "PNL este prima opţiune" într-o viitoare alianţă de guvernare, Ludovic Orban a precizat pentru evz.ro că liberalii se vor întâlni în această după-amiază, în cadrul Biroului Politic Central, pentru a discuta despre posibilele alianţe şi vor decide în consecinţă".

Referitor la declaraţia democrat-liberalului, Orban a spus că liberalii vor "accepta o alianţă de guvernare cu partidul care împărtăşeşte viziunea lor asupra dezvoltării societăţii româneşti, cu partidul care acceptă principalele puncte din programul de guvernare".

"Vom lua o decizie, după ce vor începe rundele de negocieri", a afirmat Ludovic Orban. PNL

Crin Antonescu: "PD-L rămâne un partid de oportunişti"

Liderul PNL a comentat apropierea din ultimele zile dintre PD-L şi PSD. Potrivit acestuia, întâlnirile "din restaurante" între membrii PSD şi PD-L dovedesc faptul că cele două partide sunt interesate mai puţin de programul de guvernare.

În opinia sa, România se află într-un moment foarte dificil. Liberalul a anunţat că, începând cu ora 16.00, va avea loc Biroul Politic Central.

În ultimele zile, reprezentanţii PSD şi PNL au înaintat diferite variante, "puterea din umbră"- opoziţia, fiind luată în calcul, cel puţin la nivel discursiv.

Patriciu: PNL are două opţiuni- PSD sau opoziţia

Apropiatul PNL, omul de afaceri Dinu Patriciu, a opinat, aseară, că partidul are numai două opţiuni- fie să meargă un an, cât ţine criza economcă, la guvernare cu PSD, dar cu prim-ministru liberal, fie să se ducă în Opoziţie.

"Acestea sunt cele două opţiuni pe care le are – Guvern cu PSD, dar condus de PNL, având primul-ministru pentru ca să-şi asigure aplicarea unui program liberal sau să se ducă în opoziţie şi să aştepte să se termine focul celor doi urmaşi ai FSN-ului. Peste patru ani vor mai fi din nou alegeri, nu se întâmplă nimic, istoria se scrie încet", a subliniat Patriciu, în cadrul unei emisiuni televizate.

El a mai apreciat că PD-L şi PSD se vor "ucide" în duelul pe care îl poartă acum, iar învingător va ieşi al treilea pistolar -"gâgă". Astfel, prin apariţia sa televizată, liberalul a ţinut să întărească poziţia pe care o are partidul său pe scena politică, şi nu numai.

PSD Vanghelie: PSD poate rămâne în opoziţie

Social-democratul a declarat că formaţiunea sa nu trebuie să intre la guvernare cu orice preţ, ci doar dacă poate aplica programul care a fost propus alegătorilor.

"Cred că sunt unii colegi foarte entuziasmaţi să intre la guvernare. Cred că la guvernare nu se intră decât într-o anumită formulă. Dacă vrei să aplici un program, un program pe care noi l-am propus oamenilor şi ne-au şi votat. Dacă ne ducem acolo ca să-i dezamăgim, nu are rost", a precizat primarul sectorului 5, citat de Mediafax.

În opinia lui Marian Vanghelie, social-democraţii pot rămâne în opoziţie pâna la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Liderul PSD se alătură astfel altor membri PSD care au declarat că opoziţia este o soluţie pentru partid. Alţi lideri social-democraţi sugerau, ieri, o apropiere cu PD-L. Liderii social-democraţi s-au întâlnit astăzi, la sediul partidului, pentru a discuta poziţia formaţiunii şi strategia de negociere.

Şi presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a sugerat azi că ar prefera mai degraba opoziţia, decât o alianţă de guvernare cu PD-L.

El a adăugat că, în cazul unei înţelegeri cu democrat-liberalii, PSD ar întâmpina greutăţi în "a-şi menţine identitatea". Potrivit lui Năstase, PD-L ar avea preşedintele ţării, prim-ministrul, serviciile de informaţii şi procurorii de la DNA. Într-o alianţă cu PD-L, PSD "ar risca să se topească în partidul-stat, care ar prelua şi oamenii, şi substanţa şi energia acestui partid".

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a anunţat, pe blogul său, că vede absolut necesar un Congres Extraordinar al partidului. Şi în opinia fostului şef al statului, "o combinaţie cu PD-L înseamnă subordonarea partidelor voinţei lui Băsescu".

UDMR

Liderul Uniunii, Marko Bela, a declarat, ieri, că formaţiunea este dispusă la colaborare. "Vom colabora fie cu PNL, cu care am fost împreună în Guvern, fie cu PDL, fie cu PSD. Dorinţa alegătorilor noştri este ca UDMR să rămână la guvernare", a subliniat Marko Bela.  Rămâneţi pe evz.ro pentru a afla ultimele informaţii privind negocierile şi felul în care va arăta viitorul Guvern. Citiţi şi:

Război mediatic înainte de negocierile din guvern

SE ALEGE PREMIERUL

Ne puteți urmări și pe Google News