Boc şi Blaga încep lupta om la om în PDL

Boc şi Blaga încep lupta om la om în PDL

Start oficial în cursa pentru şefia PDL. După o perioadă de precampanie care s-a jucat la nivel de şefi de organizaţii, Emil Boc şi Vasile Blaga îşi fac mâine publice ofertele cu care vor să-i convingă pe cei peste o mie de delegaţi la congresul PDL din mai să le predea frâiele partidului.

Ştacheta este sus. Boc îşi pune la bătaie nu doar  funcţia de preşedinte al PDL, ci şi pe cea de şef al guvernului.  Un eşec în alegerile interne ar echivala pentru premier cu retragerea susţinerii din fruntea echipei de la Palatul Victoria, poziţie care nu-i este garantată însă sută la sută nici în cazul unei victorii.   De cealaltă parte, Vasile Blaga îşi joacă influenţa în partid, luând în calcul să nu candideze pentru nicio altă funcţie dacă nu obţine şefia PDL. Avantajul calculului pe hârtie Emil Boc intră în campanie cu un avantaj pe hârtie. 33 de organizaţii – judeţene, de sector, diaspora şi tineret – şi-au declarat, prin vocea şefilor lor, susţinerea pentru premier, cota sa crescând mai ales după ce preşedintele Traian Băsescu i-a oferit sprijin declarativ.  Vasile Blaga aliniază  la start doar 14 filialele, avându-i însă de partea lui pe "greii" partidului, dintre care nu lipsesc Adriean Videanu, Radu Berceanu, Sorin Frunzăverde sau Mircea Hava. Dincolo de statistică însă jocurile nu sunt făcute, bătaia ducându-se acum pentru fiecare vot al delegaţilor. De altfel, mutările făcute în perioada de precampanie au dat tonul unei lupte care pe care la vârful partidului, transferate către bază. Reorientarea pe ultima sută de metri a unor şefi de filiale sau disputarea influenţei la nivel de organizaţie au şters de pe hârtie garanţia unui vot în bloc al delegaţilor la Congres. Filiale conduse de susţinători ai lui Boc, cum ar fi Ioan Oltean (Bistriţa),  Mircea Toader (Galaţi), Mircea Andrei (Argeş)  sau Florin Popescu (Dâmboviţa), îşi împart voturile cu Vasile Blaga.  Situaţia este similară la Bucureşti, aflat sub conducerea Elenei Udrea, unde patru filiale de sector  - 1, 3, 4 şi 6 – nu vor să meargă pe mâna premierului.

Mişcările de trupe au fost susţinute şi de o serie de erori de strategie ale susţinătorilor lui Emil Boc. Prima mutare: s-a trecut la represalii în tabăra adversă. Spre exemplu, Bogdan Cantaragiu de la sectorul 1, după ce şi-a declarat sprijinul pentru Blaga, a fost "demis" de filiala care îl alesese în urmă cu trei luni preşedinte aproape cu  unanimitate. După un acord de principiu între cei doi candidaţi pentru o campanie internă curată, pe ultima sută de metri s-a încercat o lovitură sub centură prin "împrumutarea" unei variante de lucru a moţiunii lui Blaga. La nivel public, cei doi candidaţi au încercat însă să păstreze aparenţele unei lupte curate. "Campania internă este una fair-play, corectă şi loială", a susţinut Emil Boc. "Noi între noi suntem prieteni, ceilalţi sunt adversari politici. Asta trebuie înţeles. Pot să am oricând o părere pro sau contra lui Emil, dar niciodată nu-l voi lăsa pe Emil pentru Geoană, Olga, Crinuţ sau altul", a spus şi Blaga. Cartea "Băsescu" După ce în urmă cu aproape două luni preşedintele Traian Băsescu îi pregătea lui Emil Boc plecarea de la Palatul Victoria, mobilizând PDL-ul în frunte cu şefii de organizaţii pentru varianta unui premier independent, şeful statului s-a poziţionat în campania internă de partea lui Emil Boc.

Această mutare i-a făcut pe liderii din teritoriu ai democrat-liberalilor, chiar dacă votaseră în bloc împotriva şefului guvenului, să se urce din nou în barca acestuia, regăsindu-se printre semnatarii moţiunii sale "România dreaptă, România puternică". Mai mult, "reevaluarea" făcută de preşedinte i-a făcut pe oamenii lui Boc să alimenteze  scenariul unei rupturi între Traian Băsescu şi Vasile Blaga. Acesta din urmă le propune însă PDL-iştilor, în preambulul moţiunii sale "O Românie dreaptă, o Românie europeană", un „parteneriat permanent cu preşedintele Traian Băsescu”. Paleologu candidează să destindă atmosfera Calculele lui Vasile Blaga şi Emil Boc nu sunt încurcate de un al treilea candidat la şefia PDL. În cursă s-a înscris şi fostul ministru al culturii, Toader Paleologu, care este însă realist în ceea ce priveşte şansele sale. "Să fim serioşi şi să ne vedem lungul nasului. Nu vizez propriu-zis şefia PDL. Miza e dezbaterea pe care o va genera moţiunea. (…) Nu am apucături de killer în politică. Vreau să destind atmosfera şi sunt sigur că am să reuşesc", a declarat Paleologu, a cărui moţiune poartă titlul "Privind spre viitor".

Ne puteți urmări și pe Google News