Boc: Guvernul poate lua contramăsuri dacă preţul la carburanţi e nejustificat

Boc: Guvernul poate lua contramăsuri dacă preţul la carburanţi e nejustificat

Executivul poate impune impozite împotriva producătorilor care cresc rapid şi nejustificat preţul carburanţilor, potrivit premierului Emil Boc.

Prim-ministru  a precizat, luni seară, la postul public de televiziune, că a solicitat Consiliului Concurenţei să verifice dacă există o situaţie de monopol pe această piaţă, iar  Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) să analizeze profitul companiilor din domeniu. "În privinţa preţului, eu am dat dispoziţie la două verificări paralele, una la Consiliul Concurenţei, pentru a vedea dacă nu este vorba de practici de monopol, şi la ANAF, să verfice, practic, gradul de profit pe care îl au cei care măresc foarte rapid preţul la benzină, pentru că în acele condiţii, dacă există profituri care cresc foarte mult şi nejustificat într-o asemenea perioadă foarte dificilă, şi statul român poate avea câteva contramăsuri specifice economiei de piaţă", a spus Boc. Premierul a explicat că statul nu are mijloace directe pentru a reglementa preţul carburanţilor, dar că poate interveni indirect "pentru a-i trage la răspundere pe cei care măresc nejustificat preţurile". Acesta a adăugat că va  aşteapta rezultatul verificărilor şi abia după  aceea Executivul va decide ce măsuri va lua. 

"Statul român nu spune că nu e legal, dar poate să impună şi el anumite impozite. Deci, are la dispoziţie asemenea modalităţi, pe care le analizăm, în condiţiile în care o asemenea analiză va fi posibilă", a spus Boc. Românii plătesc în prezent "preţul politicii iresponsabile" Boc  a adăugat totodată că românii plătesc în prezent "preţul politicii iresponsabile" a Guvernului Năstase de privatizare a Petrom, fără posibilitate de intervenţie nivelul redevenţelor. "Acum plătim preţul acelei politici iresponsabile, care nu a ţinut cont de interesul naţional, şi dacă veţi vedea suma cu care s-a vândut Petrom-ul, 600 milioane de euro, şi veţi compara cu ce listări există pe piaţa internaţională la companii similare Petrom, veţi vedea că acele companii se vând cu 18 miliarde de euro, nu cu 600 de milioane de euro, şi dacă veţi vedea ce obligaţii şi-a luat statul român în contractul de privatizare, ajungi la o concluzie care nu are nimic în comun cu interesul naţional", a mai spus Boc. Accize mai mari

Teodora Vasâlcă

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a afirmat că preţurile se stabilesc liber.

"Ministerul Finanţelor nu poate interveni să stabilească preţurile pe o piaţă liberă", a spus Ialomiţianu. Potrivit acestuia, România a fost obligată să alinieze nivelul accizelor cu cel din UE, conform unui calendar asumat la aderare.

În acest fel, de la 1 ianuarie, accizele au crescut cu 11,55 euro/ 1.000 litri, la benzină, respectiv cu 9,295 euro/1.000 litri, la motorină, ceea ce a condus la noi scumpiri la pompă.

Ministrul a mai precizat că instituţia abilitată să cerceteze piaţa este Consiliul Concurenţei. "Dacă această instituţie constată că este vorba de un cartel, sigur că trebuie să ia măsurile prevăzute de lege", a punctat ministrul.

El a mai spus că guvernul nu are în vedere introducerea unei taxe Robin Hood pe profiturile companiilor petroliere.

Cea mai ieftină benzină de pe piaţă a ajuns la peste 5 lei/litru. Consiliul Concurenţei are încă din 2005 o investigaţie pe piaţa carburanţilor, pe care ar putea să o finalizeze abia în vara acestui an.