Evenimentul Zilei > Actualitate > Boala care NU DOARE, dar poate UCIDE un om într-un singur an. Care sunt simptomele sale
Boala care NU DOARE, dar poate UCIDE un om într-un singur an. Care sunt simptomele sale

Boala care NU DOARE, dar poate UCIDE un om într-un singur an. Care sunt simptomele sale

O afectiune extrem de periculoasă si foarte raspandita actioneaza in mod silentios in organism, fara sa produca simptome vizibile, decât în momentul în care este prea târziu.

Medicii atrag atenția că melanomul este o forma foarte agresiva de cancer provocat de celulele producatoare de pigment, denumite melanocite.

Melanocitele se dezvolta in mod anormal sub actiunea razelor ultraviolete, invadand tesuturile din jurul lor si distrugandu-le. dezvoltarea anormală a melonocitelor duce la apariția melanomului, cea mai agresiva boala de piele.

Statisticile arata ca 75% dintre persoanele care sunt diagnosticate cu melanom mor in primul an de la diagnosticare. Numai în 2016, un numar de peste 9400 de persoane au murit in urma acestei forme de cancer, potrivit datelor furnizate de Skin Cancer Foundation.

In Romania, numarul bolnavilor de melanom a crescut exponential in ultimii 25 de ani, de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane, după cum precizează medicul dermatolog Lucian Russu, fondator al Asociatiei Melanoma MayDay.

“In ultimele decenii, frecventa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectand din ce in ce mai multi tineri. Daca pana acum cativa ani nici nu ne uitam la alunitele tinerilor, acum le studiem cu atentie, chiar si alunitele copiilor de 10-11 ani. Incidenta melanomului este in crestere, in ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fara protectie solara, a schimbarilor climatice (subtierea stratului de ozon) si obiceiului bronzarii artificiale, la solar. Din fericire, melanomul poate fi vindecat, daca este depistat si tratat in stadiile incipiente, cand este localizat doar in stratul superficial al pielii. In stadiile mai avansate, melanomul se poate raspandi sau metastaza pe cale hematogena (prin sange) sau limfatica (prin limfa)”, a precizat medicul dermatolog, pentru Gandul.info.