Boala lui Şerban Ionescu: Cinci ani de chinuri într-o mie de feţe

Boala lui Şerban Ionescu: Cinci ani de chinuri într-o mie de feţe

BOALA LYME. Spirocheta transmisă prin muşcătura căpuşei e foarte greu de depistat şi n-are leac. La unii, ca şi la actor, apare forma cea mai gravă, care poate duce la pareze.

Cinci ani de chinuri. Cinci ani cu dureri groaznice, cu sute de drumuri la medici, fără rezultat. Pe Iosif, întâi l-a durut stomacul. Apoi, durerea s-a mutat la picioare. După alte câteva luni, avea ameţeli dese. Pentru ca, în final, durerile să urce la cap. Niciun medic nu a reuşit să identifice cauza. După cinci ani, un veterinar i-a făcut analizele şi i-a dat verdictul: fusese muşcat de o căpuşă.

Această insectă parazit, de mărimea unei gămălii de chibrit, îi adusese atâta suferinţă. Aşa s-a pricopsit Iosif cu maladia Lyme, un virus transmis omului prin înţepătura căpuşei.

Bacteria atacă orice parte a organismului şi are manifestări dintre cele mai stranii. Medicii îşi dau seama cu greu care este adevărata cauză a simptomelor, multe dintre ele fiind asociate cu alte boli deja cunoscute.

Dureri de stomac

Boala cu 1.000 de feţe, cum mai este denumită, a debutat pe când Iosif avea 37 de ani. Deodată, dintr-o persoană care se ştia sănătoasă, bărbatul a început să aibă dureri cumplite de stomac. Atunci s-a dus la medici pentru analize amănunţite.

"După mai multe zile, medicii nu au putut să-mi dea un diagnostic precis", povesteşte bărbatul. "Toate analizele îmi ieşeau bune. Am renunţat la anumite mâncăruri", mai spune ieşeanul. S-a mutat la picioare

După câteva luni, Iosif a început să simtă oboseală în picioare. Durerile erau mai persistente de la genunchi în jos. Iar s-a prezentat la medici.

"Au spus că sufăr de artroză", explică ieşeanul. Un diagnostic greşit şi de data aceasta. A făcut tratamente de recuperare în diverse staţiuni din ţară. "Toate procedurile îmi reduceau durerile, dar reapăreau după scurt timp", afirmă el.

În acel moment bacteria acţiona la nivelul circulaţiei inferioare. "Durerile de picioare te duc cu gândul la reumatism sau probleme ale articulaţiilor", susţine dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

Ameţea din senin

Apoi boala s-a manifestat în alte feluri. "Ameţeam. Câteva secunde nu mai vedeam nimic în faţa ochilor", mai povesteşte ieşeanul.

După mai multe investigaţii acelaşi rezultat: fără diagnostic. "După ce am avut o pauză, am început să am dureri mari de cap. Se urca tot sângele în cap şi 3-4 secunde simţeam că mor de durere", mai spune bărbatul.

Faza de dureri îngrozitoare s-a petrecut toamna trecută şi s-a speriat cel mai tare. Un veterinar i-a dat de capăt

Cineva l-a sfătuit să facă analize de sânge la un laborator de medicină veterinară. Abia acum a descoperit că în organismul său se afla bacteria trasmisă de căpuşă, o spirochetă extrem de mobilă care i-a declanşat boala Lyme.

"De aceea se şi numeşte boala cu o mie de feţe pentru că bacteria se mută rapid dintr-un loc în altul. Simptomele imită alte boli", declară dr. Mihnea Hurmuzache.

Boala Lyme este şi foarte greu de vindecat. Bacteria poate fi adusă la un nivel de stagnare, dar încă nu are leac definitiv.

"Două luni am luat vitamine, apoi o injecţie cu imunoglobulină umană şi urmează 28 de zile cu malarom şi azitrax", precizează Iosif. Dar i s-a spus că va trebui să ducă această boală toată viaţa. "Se poate trăi cu bacteria ani de zile şi apoi să înceapă să acţioneze, când organismul e slăbit.“ DR. MIHNEA HURMUZACHE, medic la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi

INCIDENŢĂ

Judeţele cu suprafeţe mari împădurite au cea mai mare rată de îmbolnăviri. Căpuşele muşcă în mai, iunie şi iulie

În România, există câteva zone recunoscute ca endemice în ceea ce priveşte boala Lyme, în special în pădurile din jurul oraşelor. Este vorba despre judeţele Cluj, Arad, Sibiu, Neamţ, Botoşani, unde de altfel au fost depistate şi cele mai multe cazuri în ultimii ani. Şi în Satu Mare, Iaşi, Harghita, Bacău numărul focarelor a fost semnificativ (în anul 2010, 560 de români au fost suspectaţi că au luat boala, însă doar jumătate dintre cazuri s-au confirmat). În ce luni e riscul cel mai mare să faci boala Lyme

Boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos şi alte sisteme sau organe.

Primul semn al infecţiei este de obicei o urticarie circulară, denumită eritem migrator, care apare în 1-2 săptămâni de la momentul producerii înţepăturii, dar poate apărea şi la 30 de zile după muşcătura capuşei.

Alte semne de infectare sunt umflarea ganglionilor limfatici de lângă locul înţepăturii de căpuşă, dureri în tot corpul, cefalee sau febră.

Dacă aveţi astfel de simptome, mergeţi imediat la medic (preferabil spital de boli infecţioase).

Perioada cea mai riscantă este din mai până în iulie.

BOALA EVOLUEAZĂ ÎN CÂŢIVA ANI

Specific: roşeaţa din jurul muşcăturii, febră şi dureri musculare

Lyme, sau boala cu 1.000 de feţe trasmisă de căpuşă, este una infecţioasă articulară, neurologică şi cardiacă.

Prima dată se manifestă printr-o leziune la nivelul pielii ce se face la trei zile de la înţepătura insectei. Arată ca o roşeaţă concentrică în jurului punctului înţepat. Este însoţită de febră, dureri articulare şi musculare.

A doua fază se manifestă prin afecţiuni neurologice, dureri cardiace şi articulare. Poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni.

A treia etapă a bolii survine la câţiva ani de la înţepătură. Se manifestă prin dermatită cronică, reumatism şi atingeri cerebrale. Se face antibioterapie care previne manifestările neurologice. A FĂCUT PAREZĂ

Spirocheta l-a răpus pe "Ion"

Dacă nu este depistată la timp, bacteria poate duce chiar şi la paralizie, fie locală fie totală.

Este şi cazul actorului bucureştean Şerban Ionescu, ce a fost nevoit să stea la pat pentru că nu a ştiut că are boala Lyme. În cazul lui, spirocheta transmisă de căpuşă a trăit liniştită în organism până când i-a afectat direct funcţiile neurologice răspunzătoare de mobilitate.

Actorul devenit celebru după rolul din "Ion" a suferit în ultimele săptămâni un episod dramatic al Bolii Lyme. Pe lângă dermatita generalizată, pe mâini, picioare, şi faţă, Şerban Ionescu a cunoscut manifestările neurologice cele mai grave şi anume pareza. Abia acum şi-a descoperit boala. Citiți și:

  • Cum faci diferenţa între înţepăturile insectelor
  • Paralizie de la înţepătura căpuşei

Ne puteți urmări și pe Google News