Boala își are rădăcina în suflet. Zece lucruri despre suferință și vindecare, rostite de PS Sofronie
- Antonia Hendrik
- 21 martie 2024, 08:23
Boala își are rădăcina în suflet, este una dintre înțelepciunile culese din predicile Episcopului Sofronie al Oradiei. Episcopul Sofronie al Oradiei este unul dintre ierarhii români care au studiat Medicina. Preasfinția Sa a și lucrat ca medic stagiar, în anii 1993-1994, la Arad.
În contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, Basilica.ro structurează o selecție de citate semnificative din predicile ierarhului care fac referire la boală, suferință și vindecare.
Boala își are rădăcina în suflet și suntem mult mai bolnavi sufletește decât trupește
2024 este Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți în Patriarhia Română. Mai jos vă redăm câteva dintre înțelepciunile rostite de Episcopului Sofronie al Oradiei:
1. Omul zilelor noastre este atât de grijuliu cu propria lui sănătate și dorește să trăiască mult cu gândul doar la cele trupești, uitând, din păcate, de cele mai multe ori, de cea mai importantă parte a sa: sufletul.
2. Dacă de bolile trupești ne este frică și ne îngrijim sănătatea și alergăm la doctori și la farmacii ca să ne tratăm, de sufletele noastre nu ne mai îngrijim aproape deloc, ca și cum nu le-am avea.
3. Boala, însă, își are rădăcina în suflet și suntem mult mai bolnavi sufletește decât trupește, iar bolile trupului, de multe ori, sunt îngăduite de Dumnezeu tocmai ca să ne întoarcem la El, să ne aducem aminte că nu suntem numai trup, ci avem și suflet, de a cărui vindecare trebuie să ne îngrijim în special.
Boala își are rădăcina în suflet. Sursa foto: bazilica.ro.
Există o foarte strânsă legătură între păcat și boală
4. Atunci când omul este bolnav trupește și boala sa este un pericol este așezat în carantină. La fel și pentru bolile sufletești este nevoie de o perioadă de carantină. Sfântul și Marele Post este carantina noastră duhovnicească.
5. Există o foarte strânsă legătură între păcat și boală. Păcatul slăbește sufletul, îl îmbolnăvește, iar dacă este repetat și devine deprindere, patimă, și îl înrobește total pe om, poate să ajungă omul chiar la moarte sufletească. Din aceasta, fie ea boală, neputință sufletească sau chiar moarte sufletească, Singurul Care ne poate vindeca pe noi, prin iertarea păcatelor, este Mântuitorul Iisus Hristos.
6. Boala este o pregustare a morții, o consecință a păcatului, iar omul aflat în stare de boală înțelege limitele vieții pământești, își dă seama cât de multe îi lipsesc și, mai ales, își dă seama ce mare nevoie are de Dumnezeu. Este și motivul pentru care, de multe ori, omul când ajunge la boală și la neputință își aduce aminte de Dumnezeu. La fel, boala sufletului este tot o stare de degradare continuă, de declin, ce poate duce la moartea sufletească.
Iertarea este antidotul pentru boală
7. Nu doar de boală trupească suferă lumea, ci mai ales de boala sufletească. Boala sufletească principală care desfigurează chipul umanității este răutatea. Răutatea cu forma ei de criză puternică, ura. Răutatea este boala care macină sufletul lumii și care i-a infectat pe oameni într-o asemenea măsură încât am ajuns și noi, creștinii, să ne molipsim de această ură și să ne dorim răul unii altora. »
8. Iertarea este antidotul pentru boala de care suferă lumea. Antidotul împotriva răutății. Iertarea este antidotul pentru sufletele noastre rănite, antidotul pentru umanitatea sătulă de atâta sânge, de atâta violență, de atâta ură. Este antidotul pentru salvarea lumii.
9. Din punct de vedere sufletesc, păcatul, asemănat de Părinții Bisericii cu lepra, are aceleași efecte distrugătoare, fiind o infecție a sufletului care duce la devastarea acestuia, cu consecințe la fel de grave ca și în cazul leprei trupești. Care, oare, dintre noi, oamenii, nu suferă de boala sufletească, de păcat?
10. Oricâte înregistrări de succes ale progresului medicinei va dobândi lumea, nimeni nu va putea vreodată să vindece un orb din naștere cum a făcut Fiul lui Dumnezeu întrupat, să tămăduiască pur și simplu, iar nu cu ajutorul protezelor medicale, infirmitățile oamenilor așa cum a făcut Domnul Iisus Hristos, a rostit de-a lungul timpului Episcopului Sofronie, potrivit basilica.ro.