Boala cumplită care schimbă vieți. Din ce în ce mai mule românce suferă de ea

Boala cumplită care schimbă vieți. Din ce în ce mai mule românce suferă de ea

O boală cumplită, prea puțin cunoscută și greu de tratat, face ravagii printre femeile de toate vârstele din România, provocând multă suferință și infertilitate.

Boala se numește endometrioză și afectează viața pacientei pentru o perioadă foarte lungă de timp, provocând dureri atroce și obligând-o să-și schimbe modul de viață.

În România este prea puțin cunoscută, fiind unii medici care nici măcar nu o recunosc, însă în alte state europene se discută despre modificări legislative menite să le confere pacientelor un anumit statut și anumite facilități, începând de la tratamente subvenționate și până la un program de lucru redus.

Endometrioza presupune creșterea în afara uterului a țesutului care căptușește interiorul uterului. Boala a devenit una dintre principalele cause ale infertilității și se poate extinde nu doar pe uter ci și pe alte organe, provocând dureri atroce, greu de ameliorat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Endometrioza este o boală cronică, hormondependentă și debilitantă. Este cronică, pentru că afectează viața pacientei pe o perioadă lungă de timp. Este debilitantă, pentru că influențează profund calitatea vieții pacientei, datorită durerilor mari pe care le presupune de multe ori și datorită infertelității, care poate să apară în stadiile avansate”, a explicat la dr. Voicu Simedrea conform Capital.

Voicu Simedrea este medic primar obstetrică și ginecologie în cadrul clinicii Regina Maria, fondator al Centrului de Excelență EndoInstitute, cu centre de diagnostic și tratament în mai multe orașe din țară, în București, Timișoara, Cluj, Iași, Constanța .

Cum se manifestă endometrioza

Potrivit spuselor sale, boala este hormonodependentă și apare la femeile hormonal active, adică undeva între 18 și 50 de ani, iar cauzele sunt prea puțin cunoscute. Medicul susține că sunt mai multe teorii, iar una dintre acestea ia în calcul modificările de comportament ale femeii moderne care concepe copii mult mai târziu, a stilului de viață și a alimentației.

„În principiu, mai important este că boala a cunoscut în ultimii ani o creștere a incidenței, datorită faptului că femeia modernă și-a modificat obiceiurile de viață, concepe copii mult mai târziu, datorită alimentației femeii moderne, care este bogată în hormoni, în substanțe nocive, datorită cosmecticelor, care sunt de multe ori nocive pentru paciente, datorită poluării, deci sunt un cumul de factori care țin practic de obiceiul de viață al femeii”, a spus medicul.

Voicu Simedrea a explicat că unele femei bolnave pot fi asimptomatice, în vreme ce altele pot prezenta dureri foarte mari. El a arătat că, de regulă, durerile apar în perioada menstruației sau la ovulație și se manifestă în fiecare lună. Atunci când durerile devin foarte puternice, pacientele necesită un tratament pentru controlul acestora.