Boala care ucide! Milioane de oameni îi cad victimă. Femeile sunt cele mai expuse

Boala care ucide! Milioane de oameni îi cad victimă. Femeile sunt cele mai expuse

La nivel mondial boalile cardiace apar în medie cu 15 ani mai devreme la persoanele cu diabet zaharat și este principala cauză de deces a acestora. Femeile diabetice sunt mai predispuse la probleme cardiace, potrivit unei noi cercetări din Olanda, care a subliniat faptul că reprezentantele sexului frumos mor mai repede decât bărbații cu diabet.

La nivel mondial, numărul femeilor care decedează din cauza diabetului este 2,1 milioane în fiecare an comparativ cu cel al bărbaților de 1,8 milioane. În cazul femeilor, legătura dintre diabet și anumite afecțiuni ale inimii este deosebit de puternică.

Boala coronariană este cea mai frecventă și mortală afecțiune la persoanele cu diabet. Femeile cu diabet au un risc de deces de 1,8 ori mai mare din cauza bolilor coronariene față de femeile fără diabet. Bărbații cu diabet au un risc de deces de 1,5 ori mai mare din cauza bolilor coronariene decât bărbații fără diabet.

Ne puteți urmări și pe Google News

Boala arterială periferică, afecțiune care poate duce în cele din urmă la amputația piciorului, este cel mai frecvent semn inițial al bolilor de inimă la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și este de 1,8 ori mai frecventă la femei decât la bărbați.

Insuficiența cardiacă este a doua cea mai frecventă boală de inimă la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Femeile cu diabet au un risc de cinci ori mai mare de insuficiență cardiacă decât femeile fără diabet, în timp ce bărbații cu diabet au un risc de două ori mai mare decât bărbații fără diabet.

,,Am observat că odată cu creșterea numărului de persoane cu obezitate în societatea noastră, s-a înregistrat o creștere enormă a prevalenței diabetului. Știm că diabetul de tip 2 este o boală legată de stilul de viață, deci putem opri traiectoria acesteia prin adoptarea unor comportamente mai bune. Managementul stilului de viață este prima linie de tratament pentru pacienții cu diabet. Dacă stilul de viață nu controlează suficient nivelul glicemiei și riscul de complicații, atunci tratamentul de reducere a glicemiei ar trebui inițiat ca a doua linie de terapie”, a declarat Joline Beulens, de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, din Olanda, autorul principal al cercetării.

Potrivit siteului webmd.com, cercetătorii încearcă să stabilească motivele pentru care insuficiența cardiacă este mai frecventă la femeile cu diabet decât la bărbații cu diabet.

Un alt studiu realizat în Statele Unite a scos la iveală faptul că femeile care lucrează des în schimburi de noapte și care au un stil de viață nesănătos înregistrează un risc mai mare de a dezvolta diabet.

Cercetătorii olandezi au remarcat că numărul persoanelor cu diabet ar putea să sară la 629 de milioane la nivel mondial până în 2040. Pe plan mondial, trăiesc în prezent 425 milioane de persoane cu diabet. Federația Internațională de Diabet – Biroul pentru Europa (IDF Europe) a estimat că în jur de 60 de milioane de adulți europeni suferă de diabet, însă mai mult de 33% dintre aceștia nu știu că au dezvoltat această afecțiune. În ceea ce privește viitorul europenilor, estimările pentru 2045 sunt că numărul diabeticilor va crește cu 16%, scrie 360medical.ro.