Boala care poate ucide. Tulburările fac ravagii în România
- Lucian Ionescu
- 8 decembrie 2019, 15:37
Dacă te simți obosit după o singură noapte de nesomn din cauza grijilor din timpul zilei, acesta este un lucru normal. Dar dacă mai multe nopți la rând te chinui să adormi și nu poți, stai treaz în timpul nopții, ești somnolent în timpul zilei, atunci ai o tulburare de somn.
Somnul e unul din cei mai importanţi factori pentru o viaţă sănătoasă.
Insomnia reprezintă dificultatea de a adormi sau de a dormi bine noaptea (somn insuficient, scurt, de proastă calitate) și poate fi cauzată în principal de stres, afecțiuni medicale diverse, cum ar fi cele psihiatrice sau hormonale și administrarea de droguri sau medicamente.
Din păcate, 4 din 10 români au probleme la acest capitol. Fie adorm greu, fie se trezesc în timpul nopţii ori au dificultăţi de trezire. Teoretic. 41% dintre români nu reuşesc să adoarmă atunci când se aşează în pat ori se trezesc de multe ori în timpul nopţii.
Potrivit unui studiu, femeile au mai multe probleme cu somnul decât bărbaţii. Explicaţia e simplă. În plus, sunt deranjate de partenerii care sforăie sau care se mişcă prea mult prin pat.
Dacă nu ne odihnim bine noaptea, avem probleme şi ziua. Nu ne putem concentra, suntem irascibili, mâncăm excesiv şi, desigur, suntem obosiţi. În cazul celor cu apnee în somn, adică cei cărora li se întrerupe temporar respiraţia în timp ce dorm, complicaţiile sunt mai grave. Vizita la medic este obligatorie.
Dacă nu dormiți suficient noaptea, aveți toate șansele să vă îmbolnăviți de inimă.
Studii recente arată că oamenii care dorm în jur de 5 ore au un risc cu 50 la sută mai mare să facă infarct sau accident vascular cerebral. Medicii spun că pacienții care le intră în cabinete sunt persoane tot mai tinere, active social, dar care neglijează des propria sănătate.
Un studiu desfășurat pe o perioadă de 21 de ani a dovedit că celor care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte, li se dublează riscul de deces din cauza unei boli cardiovasculare.
Prof. dr. Gabriel CHIȚOIU, medic primar cardiolog: „De regulă, aceşti oameni sunt cei care petrec foarte multe ore în faţa calculatoarelor sau pe scaunul birourilor lor şi în felul acesta ei cresc în greutate, devin obezi, obezitatea aduce după sine creşterea tensiunii arteriale, diabet şi foarte mulţi dintre ei sunt fumători".
Grav este că infarctul și accidentul vascular cerebral, cele mai frecvente boli care apar din aceaste cauze, nu dau semne evidente înainte.
Sunt boli care apar acut. Ele nu prea sunt anunţate de alte evenimente. Dar dacă o astfel de persoană şi-ar face periodic analizele, cel puţin o dată pe an, ar descoperi că a început să fie diabetic, sau începe să îi crească colesterolul, potrivit stiri.tvr.ro