Boala care face ravagii în lume. Specialiștii trag un semnal de alarmă. Numărul cazurilor a explodat

Boala care face ravagii în lume. Specialiștii trag un semnal de alarmă. Numărul cazurilor a explodat Sursa foto : Arhiva EVZ

Numărul cazurilor de rujeolă, în rândul copiilor, au explodat în primele două luni ale acestui an. Avertismentul vine din partea reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a UNICEF. Creșterea a fost cu aproape 80% la nivel mondial, au avertizat specialiștii. De altfel, OMS a atras atenția, în ultimele luni cu privire la riscul producerii unei catastrofe din cauza întârzierii vaccinării copiilor.

Reprezentanții OMS au atras atenția, în mai multe rânduri, în ultimele luni cu privire la riscul producerii unei catastrofe absolute. Potrivit acestora este nevoie ca statele și organizațiile să facă eforturi pentru a recupera întârzierea periculoasă în vaccinarea copiilor. Astfel, ritmul vaccinării s-a redus foarte mult din cauza pandemiei de coronavirus, dar și din cauză că restricţiile santare sunt ridicate prea rapid.

Astfel, numărul cazurilor de rujeolă a crescut „vertiginos”, cu 79% în primele două luni ale lui 2022, potrivit OMS și UNICEF. Comparația are la bază situația de anul trecut, din aceeași perioadă. Cele două agenţii din cadrul ONU se tem de apariţia unor epidemii grave de rujeolă. Aceasta este o boală virală extrem de contagioasă care ar putea afecta „milioane de copii” în anul 2022.

Pentru moment, 17.338 de cazuri de rujeolă au fost semnalate în lume, în ianuarie şi februarie 2022. Prin comparație, în primele două luni ale anului 2021 au fost semnalate 9.665 de cazuri. Specialiștii sunt de părere că realitatea este mult mai cruntă și că numărul real al cazurilor este mult mai mare. Aceasta deoarece pandemia de coronavirius a perturbat și sistemele de supraveghere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicii atrag atenția că cea mai bună protecţie împotriva rujeolei este o acoperire cu un nivel de vaccinare foarte mare.

Foto: Razvan Valcaneantu

Ratele de vaccinare sunt foarte reduse

În ultimele 12 luni, până în aprilie, au avut loc 21 de epidemii de rujeolă importante, majoritatea în Africa şi în regiunea de est a Mării Mediterane. Ţările care s-au confruntat cu astfel de epidemii, anul trecut, au fost Somalia, Yemen, Nigeria, Afganistan şi Etiopia. Deoarece boala este foarte contagioasă, cazurile au tendinţa să apară atunci când nivelul vaccinării scade.

Cele două agenţii ONU se tem că epidemii de rujeolă pot fi un semn precursor al altor boli contagioase, care se răspândesc mai încet.

Rujeola este mai mult decât o boală periculoasă şi potenţial mortală. Este unul dintre prmele semne că există lacune în vaccinarea la nivel mondial”, a subliniat directoarea generală a UNICEF, Catherine Russell.

În 2020, 23 de milioane de copii din întreaga lume nu au fost vaccinaţi cu vaccinuri de bază, prin intermediul unor servicii de sănătate de rutină. Este cel mai mare număr din 2009, şi cu 3,7 milioane mai mare decât în 2019, potrivit OMS şi UNICEF.