Boala care face ravagii în Europa! E mai gravă decât Covid-19. Copiii sunt cei mai afectaţi

Boala care face ravagii în Europa! E mai gravă decât Covid-19. Copiii sunt cei mai afectaţi Sursa: Arhiva EVZ

Organizația Mondială a Sănătății a demarat o anchetă după ce aproape 100 de cazuri de hepatită a cărei origine nu este cunoscută au fost raportate în mai multe țări. Boala dă simptome grave, iar unii dintre copii au avut chiar nevoie de transplant de ficat din cauza complicațiilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat vineri că analizează mai multe cazuri de hepatită cu origine necunoscută care au fost depistate la zeci de copii din Marea Britanie, dintre care unii au necesitat un transplant de ficat, informează AFP.

În 5 aprilie, Marea Britanie raporta către OMS zece cazuri de hepatită ciudată și agresivă, a cărei origine nu a putut fi stabilită. Trei zile mai târziu totul a luat amploare când au fost anunțate încă 64 de îmbolnăviri pe lângă cele raportate inițial.

Boala atacă copiii

OMS a declarat într-un comunicat de presă că se așteaptă să apară și mai multe îmbolnăviri în perioada următoare. Unele cazuri au fost grave și au necesitat transferuri în centre medicale specializate în boli ale ficatului, iar şase copii au fost supuşi unui transplant hepatic, a precizat OMS. Cinci cazuri confirmate sau posibile au fost raportate în Irlanda şi alte trei în Spania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decocamdată, din fericire, nu s-a înregistrat niciun deces. Acest tip de hepatită îi afectează în principal pe copiii cu vârste mai mici de 10 ani şi se manifestă prin simptome precum îngălbenirea pielii, diaree, vărsături şi dureri abdominale.

Nu se știe originea bolii

Virusurile obişnuite ale hepatitei (de la A la E) nu au fost detectate la copiii diagnosticaţi cu această formă, iar autorităţile medicale britanice au anunţat recent că examinează ipoteza referitoare la prezenţa unui anumit tip de virus (adenovirus), precum şi alte cauze posibile, precum COVID-19, alte infecţii şi factori de mediu.

Specialiştii britanici au respins orice legătură cu vaccinurile anti-COVID-19, întrucât niciun astfel de ser nu a fost administrat copiilor din Marea Britanie diagnosticaţi cu această formă de hepatită.

OMS a subliniat că virusul SARS-CoV-2 şi/sau adenovirusuri, care cunosc o creștere în Marea Britanie, au fost detectate "în mai multe cazuri", dar rolul lor în dezvoltarea hepatitei "nu este deocamdată clar".

"Niciun alt factor de risc epidemiologic nu a fost identificat până în prezent, inclusiv călătoriile internaţionale recente. OMS supraveghează de aproape situaţia şi nu recomandă deocamdată nicio restricţie de călătorie în Marea Britanie sau în celelalte ţări în care au fost identificate astfel de cazuri de hepatită“, se mai arată în comunicat.