BNS. MODEL de acțiune în JUSTIŢIE pentru cei cărora le-au SCĂZUT SALARIILE

BNS. MODEL de acțiune în JUSTIŢIE pentru cei cărora le-au SCĂZUT SALARIILE

Blocul Național Sindical, BNS, confederație sindicală reprezentativă la nivel național, a anunțat, joi, că a finalizat un instrument juridic care poate fi folosit de către orice angajat din România care dorește să-și recapete, în fața instanțelor de judecată, pierderile salariale suferite, începând cu 1 ianuarie 2018, ca efect al adoptării unor acte normative în domeniul salarial sau fiscal.

Instanţa competentă la care se pot depune cereri pentru diferențele de sume cu care au scăzut salariile nete ale dumneavoastră, ca urmare a aplicării OUG 79/2017, este Tribunalul unde aveți domiciliul sau locul de muncă, informează BNS.

“Blocul Național Sindical vă poate pune la dispoziție un model de acțiune în justiție pe care o puteți depune la Tribunalul unde aveți domiciliul, însoțită de copie a fluturașilor de plată a drepurilor salariale (sau altă dovadă a plății) aferente lunilor decembrie 2017 și respectiv ianuarie 2018, pentru a putea face dovada diminuarii valorii nete a salariului. De asemenea ar fi util să depuneți și o copie a contractului individual de muncă sau acte adiționale ale acestuia.

Membrii de sindicat BNS vor putea depune acțiunile în instanță prin sindicatele de care aparțin, iar cei care nu sunt membri de sindicat vor putea depune aceste acțiuni în mod individual”, se arată într-un comunicat al BNS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din punctul nostru de vedere trei acte normative, toate adoptate în 2017, au condus la reducerea veniturilor nete ale salariaților, începând cu 01.01.2018, respectiv Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Ordonanța 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și Ordonanța 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative,  ultimele două afectând întreaga piață a muncii.

Potrivit celor mai recente estimări, între 30 000 și 50 000 de angajați din sectorul public sunt afectați în mod direct de experimentele fiscale și cele de politică salarială practicate de actuala coaliție, iar peste 2 milioane de angajați din mediul privat sunt deja victime sigure ale aceluiași model păgubos de fiscalizare a muncii.

Blocul Național Sindical, consecvent cu propriile sale angajamente față de membri săi de sindicat, a pregătit un pachet de informații juridice și formulare standardizate, oferind astfel asistență celor care au nevoie de sprijin în viitoarele lor confruntări juridice cu Statul sau cu angajatorii privați”, se mai spune în comunicat.