BNR va detine 2,5% din capitalul Bancii Centrale Europene

BNR va detine 2,5% din capitalul Bancii Centrale Europene

Banca Nationala a Romaniei va asigura 2,5% din capitalul Bancii Centrale Europene (BCE), in timp ce banca centrala a Bulgariei va subscrie restul de pana la 3,45, ca urmare a aderarii celor doua institutii la Sistemul European al Bancilor Centrale la 1 ianuarie 2007.

Cotele celor doua state au fost stabilite de Banca Europeana pe baza datelor primite de la Comisia Europeana cu privire la ponderile celor doua state la totalul populatiei si al produsului intern brut al Uniunii Europene. Astfel, Romania a subscris peste 145 milioane de euro, aproximativ 2,52% din intreg capitalul bancii. Din aceasta suma a varsat la inceputul anului aproximativ 10 milioane de euro.

Vecinii de la sud de Dunare au varsat si ei in conturile BCE 7a din cei 50,8 milioane de euro. Potrivit statulului BCE, fiecare stat nou aderat trebuie sa verse, la 1 ianuarie 2007, un minim de 7% din capitalul subscris, ca o contributie la costurile de functionare ale institutiei bancare europene.

Cu cele 196 milioane de euro ale bancilor centrale din Romania si Bulgaria, cota de capital subscris Bancii Centrale Europene a ajuns la 5,76 miliarde de euro, din care mai trebuie varsati 1,6 miliarde de euro de bancile nationale din statele neparticipante la zona euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

De fiecare data cand un nou stat membru al BCE adera la Uniunea Europeana, capitalul subscris al bancii se majoreaza automat, ultimele majorari avand loc in mai 2004 si la inceputul acestui an.

Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, cota de capital a bancilor centrale din statele participante la zona euro s-a redus de la 71,49% la 69,5%, dintre toate statele EU-12, doar Luxemburgul si-a marit contributia. Cota celorlalte banci s-a redus si ea de la 28,5 la 27%.