BNR se interesează de preţul caselor

BNR se interesează de preţul caselor

Reprezentanţii băncii centrale se vor întâlni săptămâna viitoare cu notarii.

Guvernatorul Băncii Na- ţionale, Mugur Isărescu, a afirmat ieri, în cadrul unui seminar, că băncile centrale încep să fie preocupate de monitorizarea preţurilor de pe pia- ţa imobiliară, Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) se vor întâlni săptămâna viitoare cu cei ai Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), nea declarat purtătorul de cuvânt al U-niunii, Alin Briceag.

„La nivelul UNNPR se pregă tesc hârtii care vor fi prezentate în întâlnirea cu reprezentanţii BNR“, a adăugat Briceag. Întâlnirea urmează să aibă loc luni.

Notarii au insistat câteva luni pentru a ajunge să prezinte băncii centrale informaţii despre piaţa imobiliară. „Camera Notarilor Publici Bucureşti a făcut mai multe adrese către BNR din octombrie 2007 şi până în prezent pentru a prezenta date despre piaţa imobiliară“, a mai spus reprezentantul Uniunii.

FMI: să fie luate în calcul preţurile imobilelor

Afirmaţia guvernatorului vine în contextul în care Fondul Monetar Internaţional a afirmat că băncile centrale ar trebui să ia în cal-cul preţurile de pe piaţa imobiliară atunci când decid nivelul dobânzii de politică monetară. Consideraţiile Fondului se bazează pe faptul că accesul la creditele ipotecare nu este acelaşi în toate ţările, acesta fiind mai uşor în Statele Unite şi mai dificil în Franţa de exemplu, iar impactul problemelor din sectorul imobiliar asupra restului economiei este mai important în statele unde accesul la creditele ipotecare este mai uşor.

Având în vedere inovaţiile din domeniul finanţărilor imobiliare, impactul politicii monetare asupra preţurilor locuinţelor a crescut, se arată într-un raport recent al FMI referitor la perspectivele asupra economiei mondiale. În SUA, de exemplu, scăderea drastică a ratei dobânzii la începutul acestui deceniu, până la 1% în anul 2003, se pare că a contribuit la avansul preţurilor şi al investiţ iilor în sectorul imobiliar.

„În ţările unde datoriile ipotecare ale persoanelor fizice sunt mai mari, un răspuns dinamic la variaţiile preţurilor pe piaţa imobiliară ar putea susţine o mai mare stabilitate a acelei pieţe“, se afirma în raportul Fondului.

FMI nu a recomandat însă ca politica monetară să aibă ca obiectiv preţurile de pe piaţa imobiliară. „Preţurile din sectorul imobiliar trebuie să reprezinte un element ca oricare altul necesar pentru a evalua riscurile“, se mai afirma în raport.

Ne puteți urmări și pe Google News