BNR, decizie cu privire la rata dobânzii de politică monetară

BNR, decizie cu privire la rata dobânzii de politică monetară Sursa foto: Pixabay

BNR a decis în cadrul ședinței de luni, 13 mai, ce se întâmplă cu rata dobânzii de politică monetară. Ultima modificare a acesteia având loc în luna ianuarie 2023.

Rata dobânzii de politică monetară, schimbată de BNR

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României, întrunit în ședință luni, a decis să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7%. Această dobândă cheie nu a suferit modificări începând cu luna ianuarie 2023.

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 13 mai 2024, a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, informează BNR.

Rata dobânzii de politică monetară, obiectul unei noi ședințe în iulie  

Următoarea ședință a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, dedicată politicii monetare, este programată pentru data de 5 iulie 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

În martie 2024, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere la 6,61%, față de 7,23% înregistrată în februarie, în principal datorită încetinirii creșterii prețurilor la alimente.

Astfel, în martie, rata anuală a inflației a revenit la nivelul înregistrat la sfârșitul anului trecut. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda creșterii dinamicii prețurilor la energie electrică, combustibili și produse din tutun în primul trimestru al anului 2024, care au fost echilibrate de încetinirea inflației de bază și de scăderea prețurilor la LFO.

economii bani

Sursă foto: Unsplash

Rata anuală, în scădere în primul trimestru al anului

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat a continuat să scadă în primele trei luni ale acestui an. Ritmul a încetinit însă față de trimestrele anterioare, ajungând la 7,1% în martie, față de 8,4% în decembrie 2023. Această decelerare a fost influențată în acest interval și de efectele de bază dezinflaționiste, de corecțiile prețurilor la mărfurile agroalimentare și de măsura de plafonare a adaosului comercial la produsele alimentare de bază, precum și de scăderea dinamicii prețurilor importurilor.

Impactul acestor factori a fost temperat de efectele măsurilor fiscale implementate la începutul acestui an. Dar și de nivelul crescut al anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt. La acestea s-au adăugat influențele creșterii costurilor salariale înregistrate spre sfârșitul anului trecut.Acestea au fost transferate, cel puțin parțial, către prețurile unor servicii și bunuri nealimentare, inclusiv în contextul revitalizării consumului privat.

Ce diferențe sunt între 2023 și 2024

Rata anuală a inflației, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), a înregistrat o scădere la 6,7% în martie 2024, față de 7% în luna decembrie 2023. De asemenea, rata medie anuală a inflației IPC a înregistrat o reducere la 8,5% în martie 2024, față de 10,4% în decembrie 2023. În același timp, rata medie anuală a inflației, calculată pe baza IAPC, a înregistrat o scădere la 8,3% în martie 2024, față de 9,7% în decembrie 2023.

Noile date statistice reconfirma comprimarea activității economice cu 0,5% în trimestrul IV 2023 față de trimestrul precedent, dar și creșterea dinamicii anuale a acesteia la 3%, de la 1,9% în trimestrul III 2023.

Totodată, creșterea avansului în termeni anuali al PIB a fost susținută de toate componentele cererii interne, dar în special de formarea brută de capital fix, a cărei dinamică anuală s-a aproape dublat în acest trimestru, atingând 21,4%. De asemenea, un aport semnificativ a fost adus de consumul gospodăriilor populației, care și-a accelerat creșterea față de aceeași perioadă a anului trecut.