BNR cheltuie din rezervele valutare. Ce se întâmplă cu aurul românesc

BNR cheltuie din rezervele valutare. Ce se întâmplă cu aurul românesc Sursa foto: Photo 22154575 © Daniel Draghici | Dreamstime.com

BNR cheltuie din rezervele valutare pentru a acoperi ratele şi dobânzile în contul datoriei publice denominate în valută și pentru a acoperi alte cheltuieli în contul Comisiei Europene, În acest context, nivelul rezervelor de aur și de valută ale României s-au redus, într-o singură lună, din septembrie până în octombrie, de la 65,117 miliarde euro la 64,432 miliarde euro.

BNR cheltuie din rezervele valutare ale României pentru a acoperidatoria publică. Între 30 septembrie și 31 octombrie, rezerva valutară a României s-a diminuat de la 59,238 miliarde euro la 58,186 miliarde euro. Banii au fost folosiți pentru plata ratelor și dobânzilor în contul împrumuturior făcute de Guvern.

„La 31 octombrie 2023, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 58,186 miliarde euro, faţă de 59,238 miliarde euro la 30 septembrie 2023. În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni: Intrări de 1,121 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor şi altele”, arată informațiile furnizate de BNR.

Pe de altă parte, Banca Națională a cheltuit 2,173 miliarde de euro. Acești bani au fost alocați pentru modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR. De asemenea, o altă parte din bani au fost cheltuiți în vederea acoperirii ratelor și dobânzilor în contul datoriei publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ieşiri de 2,173 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăţi din contul Comisiei Europene şi altele”, mai arată Banca Națională.

Banca Națională a României lansare volume

Sursa foto: Arhiva EVZ

BNR protejează rezerva de aur a României

Dacă rezerva de valută a țării s-a diminuat, BNR are grijă de aurul României, aflat în depozite la Londra, în Marea Britanie. Nivelul rezervei de aur a fost menținut la 103,6 tone. Aurul României valorează, în conformitate cu prețurile de pe piața internațională în jur de 6,246 miliarde euro.

În acest context, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie 2023 s-au ridicat la 64,432 miliarde euro. Valoarea este mai mică, raportat la luna precedentă a acestui an. La 30 septembrie, rezervele valutare și de aur , administrate de BNR, se situau la 65,117 miliarde euro.

Urmează o nouă lună dificilă pentru BNR. În luna noiembrie urmează să se facă plăți de circa 1,747 miliarde de  euro în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor.

Ce se întâmplă cu aurul României

România are o rezervă de aur care totalizează 103,6 tone, din care 61,2 tone se află în custodie la Banca Angliei. Periodic, o echipă a BNR verifică starea fizică a stocului de aur din subsolul Bank of England.

În 1944, România a dispus de cea mai mare cantitate de aur din istoria sa, de circa 244 de tone.

După al doilea război mondial circa 96 de tone de aur a fost transferat în Rusia care a refuzat să-l mai returneze. Așa cum s-a întâmplat și cu tezaurul în Marele Război. O altă parte din rezervele de aur a fost plătită ca despăgubire, tot Rusiei, prin tratatul de pace de la Paris. Ulterior, comuniștii au cheltuit aurul românesc pe armament și cereale, aduse tot din Rusia.

În prezent, rezerva de aur, gestionată de BNR, este de 103,6 tone și așa a rămas de ani buni de zile. Prețul aurului este în creștere, încă din 2022, ca urmare a războiului din Ucraina. Prețurile din aprilie 2023 au fost cu 58 la sută mai mari față de media perioadei 2015-2019.