Băncile, companiile şi investitorii se pregătesc pentru colapsul monedei euro
- Simona Mătieș
- 14 august 2012, 23:40
Împrumuturile transfrontaliere sunt în scădere, managerii de investiţii evită Europa, iar banii se duc spre obligaţiuni germane şi spre piaţa imobiliară nemţească. Euro rămâne stabil în faţa dolarului pentru că America are şi ea propriile probleme. Dar, spre deosebire de euro, structura dolarului nu stă sub semnul întrebării.
Băncile, investitorii şi companiile se pregătesc pentru posibilitatea ca zona euro să se destrame şi acest lucru poate fi un semnal clar că exact asta se va întâmpla, scrie săptămânalul german Der Spiegel. Există tot mai multe semne de anxietate, în special pentru că politicienii nu reuşesc să rezolve problema crizei datoriilor. În ciuda eforturilor lor, situaţia din Grecia, de pildă, pare fără speranţă. Spania are probleme şi, parcă pentru a face situaţia mai dificilă, Curtea Constituţională a Germaniei va decide abia în septembrie dacă Mecanismul European de Stabilitate (ESM) este compatibil cu Constituţia germană. Resentimente între ţările UE
Există tot mai multe resentimente atât în ţările creditoare, cât şi în cele care se împrumută, dar şi în statele care ar putea să alăture uneia dintre aceste categorii. Politicienii germani, cum este ministrul bavarez de Finanţe, Markus Soder, din Uniunea Creştin Socială, cer în mod deschis ca Grecia să fie dată afară din zona euro. În acelaşi timp, liderul opoziţiei germane de centru-stânga social-democrate, Sigmar Gabriel, solicită ca ţările din zona euro să împartă povara datoriilor.
Pe pieţele financiare, disputele politice în ceea ce priveşte cea mai bună cale de a rezolva criza au reuşit doar un lucru: să aprindă şi mai mult teama prăbuşirii monedei euro. Băncile, în special, sunt extrem de îngrijorate. "Băncile şi companiile încep să-şi finanţeze operaţiunile locale", spune Thomas Mayer, care a fost, până de curând, economist-şef al Deutsche Bank, care, alături de alte instituţii financiare, au făcut eforturi pentru a reduce, în ultimele luni, riscurile în ţările grav afectate de criză.
Fluxul de bani în afara graniţelor a scăzut foarte mult, din cauză că băncile se tem că vor suferi pierderi mari. Potrivit BCE, împrumuturile externe între băncile din zona euro sunt într-un declin constant, în special din vara lui 2011 încoace. În luna iunie, tranzacţiile interbancare au atins cel mai scăzut nivel de la începutul crizei financiare, în 2007, până acum.