Iulia Toma este cel mai tanar posesor de blog din tara. A intrat in hora internautilor inainte sa scrie „Ana are mere” dupa Abecedar.
Nebunia blogurilor a inceput sa-i cuprinda chiar si pe prescolari. Blogul Iuliei Toma, o fetita din Bucuresti, care va implini 7 ani luna viitoare, este o dovada in plus ca generatia care vine creste odata cu noile tehnologii, de care se bucura din plin.
Micuta Iulia si http://iuliairinuca.blogspot.com se alatura unei alte internaute, de 9 ani, care scrie periodic pe blogul tatalui - ice4you - si unui pusti-blogger de 15 ani - Sorel Mihai, din Hateg.
Astazi se implinesc doua saptamani de cand Iulia a intrat in blogosfera. Nu singura, ci impreuna cu sora mai mica, Irinuca (a implinit 4 anisori pe 31 iulie), si ajutata de parinti. Un an s-a rugat Iulia de mama, de tata si de alti prieteni priceputi la computere sa-i faca un blog numai al ei, pe care sa scrie despre Unchiul Cucuruz, Minimax, Itsy Bitsy si altele, „utile pentru copii si parinti”.
„Mai fac si greseli”
Printre „putina matematica” si „putina scriere”, plimbarea in Herastrau si cantecelele de la Itsy Bitsy - trecute in programul facut de mama - Iulia scrie pe computer zilnic, cu seriozitatea unui om mare.
Pronunta cuvintele cu voce tare, sa auda sunetele, apoi, degetele mici cauta tastele potrivite. „C-U-C-U-R-U-Z”. „„Unchiul Cucuruz” e o poezie pe care mi-a zis-o mama. Ea o stie de la mamaia, iar mamaia de la strabunica mea, care era educatoare”, spune bloggerita cu ochii caprui si parul lung, care va intra la toamna in clasa I. Stie sa scrie de la varsta de 5 ani, dar inca n-a invatat gramatica: „Ei, mai fac si greseli si rad oamenii de mine. Dar o sa invat eu!”.
Cand se asaza la computer sa posteze, Iulia este asistata de dragalasa Irinuca: „Ea nu stie sa scrie, ci doar sa joace „Scooby Doo”. Peste doi ani o sa-i fac si Irinucai un blog, cu printese, cum ii place ei”, ma lamureste Iulia.
De la san la SHIFT si ENTER Nu mai sare coarda, iar papusile le-a urcat demult in pod, recita cap-coada „Luceafarul”, ii place baletul si vrea sa se faca doctorita de animale. Primele batai in taste le-a dat Iulia pe la 2 ani.
Atunci, dupa fiecare masa la sanul mamei, se indreapta spre computer. A scris prima data in spatiul virtual anul trecut, cand a prins deschis laptopul mamei si s-a conversat pe messenger cu „un domn”.
E timida Iulia. Cand vorbeste de blog isi mototoleste poalele rochitei de emotie: „Eu m-am rugat mult de tata sa-mi faca blog, dar, pana la urma, mi l-a facut mama. Am fost fericita cand l-am primit, parca era ziua mea!”, spune fetita.
Are atata experienta in domeniu incat le explica si copiilor din parc cum sta treaba cu blogul, la ce-i bun si cum se face: „Blogul e un fel de site unde scrii niste pagini, despre ce vrei tu”, spune Iulia, care nu are acces la internet decat sub stricta supraveghere. Deocamdata, pentru ca-i in vacanta, blogul este singura ei tema. Din toamna, va sta mai putin pe net, dar promite ca nu va abandona ideea.
La intrarea Iuliei in blogosfera, reactiile internautilor n-au intarziat sa apara. Iata cateva dintre ele:
> „E posibil sa aveti impresia ca e vorba despre vreo fita a unei persoane mici si rasfatate. Nu e cazul. E un demers serios al Iuliei...”. (Canalia Suprema)
> „Iulia e delicioasa, serioasa si pusa pe scris, cum ii sade bine oricarui blogger care se respecta. Multi ar avea de invatat de la micuta”. (Deceblog)
> „Recunosc, e draguta chestia asta. O bloggerita care inca n-a intrat la scoala. Dar este OK sa expui o fetita de 7 ani la certurile dintre Ciutacu si Zoso?” (L3ST’s Blog)
Sfatul psihologului "Sa nu uite de joaca, asta ar fi o problema!”
Despre Iulia Toma, fetita care s-a facut bloggerita inainte de a deveni scolarita, psihologul Andreea Chitu spune ca este un lucru normal, date fiind tehnologiile avansate si impactul asupra vietii sociale.
"Vremurile se schimba, se schimba si activitatile copilariei. Blogul este foarte modern, dar pentru Iulia este ca si cum ar face inot sau orice alt sport", arata Chitu.
"Nu vad un lucru rau in ceea ce face fetita, ba din contra. Important este insa ca parintii ei sa o supravegheze si sa fie atenti cat de mult ii permit sa aiba acces la ceea ce inseamna internet. Sa nu uite de joaca si sa stea numai la computer, asta ar fi o problema!" puncteaza psihologul.