Blestemul orasului-fantoma

Blestemul orasului-fantoma

Ridicat de cautatorii de aur din California, orasul Bodie a devenit un parc istoric pazit de superstitii.

Autoritatile americane se ambitioneaza sa pastreze neatins orasul-fantoma Bodie, din California, odinioara al treilea ca marime din acest stat. Aici timpul s-a oprit in loc in 1962, cand localitatea a fost declarata parc istoric, releva AFP. Autoritatile nu vor sa restaureze nicio cladire din cele ridicate pana in 1962 si fac eforturi sustinute pentru a pastra casele in perfecta stare.

Decizia lor, unica in istoria muzeografiei din SUA, pare sa aiba insa si un alt substrat, mai putin obisnuit. Se spune ca asupra orasului planeaza un blestem, iar vizitatorii sunt avertizati inca de la intrare ca nu au voie sa ia nimic din parcul istoric. Potrivit multor scrisori trimise de fosti vizitatori, afisate in orasul-fantoma, orice amintire luata poate avea consecinte dezastruoase.

In scrisori se arata ca pana si un cui ruginit luat de pe strazile prafuite ale orasului aduce ghinion. Chiar si cei care nu cred in supersititii au relatat ca obiectele pe care si le-au insusit fara permisiune din Bodie le-au adus boli, ghinioane si accidente inexplicabile. Multi le-au trimis inapoi impreuna cu epistole in care isi cer iertare pentru gestul lor.

Secatuit si parasit

Bodie este vizitat anual de peste 200.000 de turisti si are o poveste incitanta. A fost infiintat in 1859 de William S. Body, care descoperise aici aur. Desi acesta a vrut sa pastreze secretul, nu a reusit, iar in 1862, cautatorii au dat navala in oras, iar mineritul a devenit principalul obiect de activitate.

In 1880, populatia ajunsese la 10.000 de locuitori. Oamenii isi petreceau timpul liber mai mult in saloane, la jocuri de noroc, consumau alcool peste masura, iar crimele si talhariile erau la ordinea zilei. Apoi, orasul a fost devastat de doua incendii, in 1892 si 1932, fiind distrus aproape in totalitate. Doar 200 de cladiri au ramas intregi.

Treptat, locuitorii au inceput sa plece, minele au secatuit, iar la sfarsitul anilor 1950, orasul era pustiu. Obsesia fostilor localnici de a-si pazi aurul de talhari a ramas insa vie in orasul-fantoma, sub forma temutului blestem.

Ne puteți urmări și pe Google News