Editura Evenimentul si Capital

Blestemul casei de 300.000 de dolari care a aruncat-o în mizerie pe fiica lui Mihail Sadoveanu

Autor: | | 9 Comentarii | 20874 Vizualizari

Pe 21 mai se împlineau 112 ani de la nașterea Profirei, fiica marelui Mihail Sadoveanu, prilej cu care Evenimentul zilei pregătise un articol în care talentata scriitoare era omagiată strict din punct de vedere literar. Deșirând, însă, firul vieții acesteia, am avut surpriza să aflăm amănunte tulburătoare. Cine s-ar fi așteptat ca în povestea acestei femei să se amestece cadre MAI, denunțători DNA sau mafia imobiliară?

Criticii au fost zgârciți cu Profira Sadoveanu. Activitatea literară a fiicei lui Mihail Sadoveanu e amintită laconic în câte două trei-fraze ori e ascunsă prin subsidiare, ca un apendice al operei tatălui ei. Talentul nativ al Profirei, copleșit cumva de renumele și personalitatea lui „Cuconu Alecu”, n-a reușit să răzbească până în lumea bună a literaturii române, dar a recompus, în câteva lucrări, România secolului al XIX-lea, România lui Mihail Sadoveanu, o Românie ciuntită, desprinsă parcă dintr-un tablou de groază. Poveștile Profirei, scrise în graiul dulce al Moldovei, curg molcom precum Siretul într-o zi liniștită de vară, dar sunt necruțătoare și descriptive până aproape de palpabil.

Un sac de bani pentru imobilul de pe strada Barbu Delavrancea

Profira s-a născut pe 21 mai 1906 la Fălticeni, al treilea dintre cei 10 copii ai lui Mihail Sadoveanu. Fiind prima fată, a primit prenumele bunicii. „Profirița”, cum era alintată de familie, și-a făcut studiile la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii ieşene (19231927).

A fost legată până la ultima fărâmă sufletească de părintele ei: i-a fost secretară, bibliotecară, corector. În anii ‘30, familia Sadoveanu s-a mutat de la Iași la București, în imobilul de pe strada Barbu Delavrancea nr. 47. Aici, Mihail Sadoveanu a scris unele dintre cele mai importante lucrări ale sale, inclusiv capodopera Frații Jderi.

Această casă avea să devină, în timp, mărul discordiei dintre mai mulți oameni „de afaceri” și Ministerul Culturii.

Chiriaș în propria-i casă

În 1950, imobilul a fost naționalizat de comuniști. În acest context, Profira a devenit chiriaș în propria-i casă, unde a continuat să scrie și să facă traduceri. După 1990, imobilul a fost clasat drept „casă memorială” și a trecut sub girul Ministerului Culturii.

În 1997, moștenitoarea de drept a locuinței, Ruxandra Ioana Huch, obține în instanță restituirea imobilului și, în lunile următoare, se judecă și pentru declasarea casei memoriale de către minister, fără a avea câștig de cauză.

Scriitoarea, mutată într-un apartament sordid

Un an mai târziu, își face apariția în poveste omul de afaceri româno-elvețian Dragos Rișcanu, nimeni altul decât principalul denunțător la DNA în dosarul Microsoft! Acesta îi plătește Ruxandrei Ioana Huch 300.000 de dolari pentru proprietatea din strada Barbu Delavrancea nr. 47. Aceasta se compunea din casă, garaj și teren în suprafață de 788,1 mp. La semnarea actelor, Dragoș Rișcanu se obliga să le cumpere chiriașilor – între care și Profira Sadoveanu și un cumnat al ei, fost director al Radiodifuziunii Române în anii ‚30, ing. Paul Știubei – apartamente și garsoniere și să le plătească acestora întreținerea până la sfârșitul vieții.

O decizie cel puțin ciudată, având în vedere faptul că imobilul era clasat de Ministerul Culturii!

Dispută între un denunțător DNA și un escroc imobiliar

În continuare, Dragoș Rișcanu află că proprietatea se află pe lista caselor memoriale, nu pe cea a clădirilor istorice de patrimoniu și începe un șir de procese pentru a desprinde clădirea de sub patronajul Ministerului. Toate bune și frumoase, dar, în 2003, Rișcanu își dă seama că nu poate plăti impozitul pe clădirea pe care o cumpărase în 1998, pentru că aceasta figura ca aparținând unui chirurg de la spitalul MAI, Adrian Murea, căruia i-ar fi vândut-o în 2002!

Aici intervine escrocheria cea mare: chirurgul Adrian Murea ar fi primit o împuternicire de la un anume Ștefan Macovei – în fapt, un fost pacient de-ai săi, tot cadru MAI. Vânzarea a fost autentificată la un birou notarial din București. Biroul notarului Livia Alexandru, din str. Ion Campineanu nr. 23, bl. 10, sc. 3, ap. 72, sector 1.

Prin acest fals, Adrian Murea încerca să pună mâna pe proprietate, pentru ca apoi s-o vândă, însă nu a putut să-și pună planul în aplicare, pentru că Dragos Rișcanu a dovedit faptul că nu plătise, în fapt, decât un avans Ruxandrei Ioana Huch, astfel încât aceasta a rămas, de drept, proprietară.

„București, sat nemărginit în care vitele se taie în stradă, contrast de abjectă mizerie și strivitoare bogăție”

Profira Sadoveanu își venera tatăl. Așadar, nu întâmplător una dintre cele mai sensibile cărți ale scriitoarei este Viața lui Mihail Sadoveanu. Apărută în 1957, lucrarea recompune România din perioada celebrului său tată, precizându-i, din capul locului, și originile: „Părinții lui (ai bunicului – n.r.) fuseseră pribegi olteni, veniți la Iași după zavera (conspirația – n.r.) din 1821. Tatăl, Mihai Sadoveanu, era gorjean, dintr-un neam care trăiește și astăzi în acea zonă din țară. Mama era moșeancă de la Lăcusteni, județul Dolj, cu numele ei de fată Sterica Bîrzoianu”.

România mică

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
12:54 RĂZBOI total în PSD. Rădulescu aruncă BOMBA! „Dăncilă e cu noi” 12:34 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 12:33 SURSE: Viorica DĂNCILĂ este CONDAMNATĂ să devină PREȘEDINTE PSD. Care ar fi POZIȚIA premierului în SCANDALUL DEMITERII lui DRAGNEA 12:32 ÎNTÂLNIRE de taină în biroul lui DRAGNEA. Se PREGĂTEȘTE mutarea FINALĂ pentru RĂZVRĂTIȚI 12:27 Cum se poziționează liderii județeni înainte de CExN PSD 12:27 Indiferent de rezultat, ședința CExN se va sfîrși prost pentru PSD. România lui Cristoiu 12:18 CEx al PSD. FIDELITATE necondiţionată. Dragnea primeşte SPRIJIN IMPORTANT de ultimă oră. News alert 12:07 Din ce TABĂRĂ face parte DĂNCILĂ înaintea CEx al PSD? Anunț de ULTIM moment al premierului 11:32 Liderul PSD TULCEA, Horia Teodorescu, MANDAT ÎN ALB din partea filialei: “Voi decide în CEX cum voi vota” 11:27 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 11:08 O FEMEIE CU GREUTATE în PSD a spus tot ce ştie despre RĂZBOIUL DIN PARTID: „Aseară ne-am întâlnit mai mulţi...” News alert 10:38 SCANDAL în PSD. Un NUME GREU din PARTID dă de pământ cu PUCIȘTII 10:32 De ce TACE Dăncilă? Omul care îl poate TERMINA pe Dragnea ÎNCĂ NU s-a HOTĂRÂT de partea cui e. Opinie de DAN ANDRONIC 10:20 Ce se așteaptă, azi, la ședința PSD. Dăncilă îi înfige cuțitul „Cezarului” Dragnea? 10:13 CEx al PSD. BOMBĂ DE ULTIMĂ ORĂ! Strategul Dragnea a rezolvat o mare problemă. MESAJUL ESTE CLAR. Breaking news 00:11 TABĂRA Firea PIERDE teren. Un important CONTESTATAR a lui DRAGNEA, MESAJ cu două ÎNȚELESURI 21:46 Firea PIERDE teren în PSD. O întreagă ORGANIZAȚIE de sector TRECE în TABĂRA DRAGNEA. 15:20 A apărut o NOUĂ poză care îl ARUNCĂ în AER pe DRAGNEA. Victor Ponta dă LOVITURA de GRAȚIE, cu o zi înainte de CEx-ul DEBARCĂRII 00:05 TRĂDARE la care DRAGNEA NU se AȘTEPTA! Prieteniile PERSONALE pot ZĂDĂRNICI CONTRAATACUL. „PSD are ȘANSE MARI să PIARDĂ GUVERNAREA”

Articole salvate