Evenimentul Zilei > Politica > Blaga se debarasează de Predoiu și îl înlocuiește cu MRU
Blaga se debarasează de Predoiu și îl înlocuiește cu MRU

Blaga se debarasează de Predoiu și îl înlocuiește cu MRU

Forța Civică a fost invitată în PDL, iar Mihai Răzvan Ungureanu, președintele formațiunii, ar putea face un tandem cu Klaus Iohannis

Președintele Forței Civice (FC), Mihai Răzvan Ungureanu, este așteptat să le dea un răspuns PDL-iștilor în legătură cu fuziunea celor două formațiuni. Luni a avut loc o ultimă discuție informală între MRU și liderii democrat-liberali, printre care Vasile Blaga și Gheorghe Falcă, primarul Aradului. „Da, ne-am văzut cu MRU am servit masa. Noi i-am prezentat oferta noastră, de a intra în PDL, acum așteptăm răspunsul lui, care va fi în scurt timp, pentru că pe 26 iulie avem Congresul pentru fuziunea cu PNL”, a spus Gheorghe Falcă. Dacă Ungureanu va accepta ca FC să fuzioneze cu PDL va primi o funcție de prim-vicepreședinte, așa cum a primit și Andrei Chiliman, după ce IRL a semnat protocolul de colaborare cu PDL-iștii. Surse din PDL spun că președintele FC a cerut să fie introdus în sondajul comun PNL-PDL pentru desemnarea candidatului la Președinție. Democrat-liberalii sunt de acord cu acest lucru, cu condiția absorbției FC de către PDL, astfel că MRU ar putea fi măsurat în sondaj în locul primvicepreședintelui PDL Cătălin Predoiu, alături de liderul PNL, Klaus Iohannis. Mai mult, surse democrat-liberale spun că s-ar putea contura un tandem Iohannis – candidat la Președinția României cu MRU – prim-ministru. Acesta ar fi un calcul mai pragmatic și util pentru PDL ce i-ar oferi o poziție de negociere mai puternică cu liberalii. Intrarea lui MRU în PDL aduce și explicația scrisorilor acestuia către Elena Udrea, dar şi pentru atitudinea critică din ultima vreme la adresa preşedintelui Traian Băsescu. Sursele citate spun că lui MRU i s-a cerut să trimită acele scrisori de către democrat-liberali.

Predoiu nu vrea să renunțe

Cătălin Predoiu nu a participat la întâlnirea liderilor PDL cu MRU. Sursele citate mai spun că Blaga este dispus să-l susțină pe MRU, chiar dacă Predoiu a câștigat cursa internă și a fost validat, prin vot, de Colegiul Director al PDL pentru a intra în cursa pentru Cotroceni. De altfel, Predoiu nu vrea sub nicio formă să renunțe la candidatura sa. Merită precizat că acesta a venit în partid într-un moment greu când în PDL nu era vizibil nici un potențial prezidențiabil, ca un fel de soluție de avarie.

Trebuie să accepte și PNL

Nici Vasile Blaga, nici Mihai Răzvan Ungureanu nu au putut fi contactați de EVZ, ieri, pentru detalii privind întâlnirea pe care au avut-o. „Când voi considera necesar, fiți convinsă că veți ști”, a declarat însă MRU pentru pesurse.ro, întrebat dacă e dispus să se alăture democrat-liberalilor. Intrarea lui MRU în sondajul pentru desemnarea prezidențiabilului ar putea să nu fie acceptat de PNL. Potrivit unor surse liberale, în cadrul negocierilor s-a stabilit să fie măsurați un candidat liberal și unul democrat-liberal.

Numele noului partid rămâne o problemă

Deși liberalii le-au spus clar PDL-iștilor că nu se va mai face nici o fuziune, dacă nu vor accepta ca numele noului partid să fie PNL, voci din PDL încă se opun acestei variante. Și nu doar în discuțiile informale. Ieri, la RFI, europarlamentarul PDL Teodor Stolojan a propus ca noul partid să se numească PNL-PDL sau PNL-CD, prescurtarea de la Creștin-Democrat. În replică, purtătorul de cuvânt al liberalilor, Alina Gorghiu, a spus că numele noii construcții politice nu poate fi altul decât PNL.