Șeful statului a spus că liderul PDL putea să nu convoace sesiunea extraordinară a Parlamentului, în vara lui 2012
Președintele Traian Băsescu a dezvăluit, ieri, la Adevărul Live, că liderul PDL, Vasile Blaga, pe care l-a numit „geambaș”, avea posibilitatea de a nu convoca sesiunea extraordinară, în calitate de președinte al Senatului, în vara anului 2012, cu puțin timp înainte de suspendarea sa. „Nu pot fi scoase imaginile din vara anului 2012. Numai un geambaș care vrea să vândă partidul poate accepta asta. Geambașul si-a facut treaba în 2012. Avea posibilitatea să nu convoace sesiune extraordinară în vara anului 2012, pentru că el era președinte al Senatului. Acest geambaș a luat 12% în alegerile europarlamentare, deși spunea că, dacă pleacă Elena Udrea si Traian Băsescu din partid, va ajunge la 30%”, a declarat șeful statului.
Filmul sesiunii extraordinare
Într-adevăr, prin Decizia 3/2012 din 2 iulie, semnată de Vasile Blaga, Senatul a fost convocat în sesiune extraordinară, deși nu este o regulă, ca, imediat după ce se termină sesiunea ordinară, să fie convocați, din nou, parlamentarii. „Senatul, convocat în sesiune extraordinară, se va întruni în plen, marți, 3 iulie, de la ora 16.00”, se arată în decizie. Pe ordinea de zi nu figurau legi foarte importante, care să explice urgența convocării sesiunii extraordinare. A urmat o nouă Decizie 4/2012, semnată de Ioan Chelaru, în care Senatul era convocat, tot pe 3 iulie, la ora 17.00, pentru revocarea din funcție a președintelui Senatului și alegerea unuia nou. A doua zi, prin Decizia 4, semnată de noii președinți ai Camerelor, Valeriu Zgonea și Crin Antonescu, Senatul și Camera Deputaților au fost convocate în sesiune extraordinară în ședință comună, pentru zilele de 5 și 6 iulie. Pe ordinea de zi: „propunerea grupurilor parlamentare PNL și PDL privind suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu”.
Ce spune Blaga
În replică,Vasile Blaga i-a transmis șefului statului că nu este frumos să-l concureze pe Victor Ponta la „funcția de mincinos-șef” cu privire la evenimentele politice din vara anului 2012.De asemenea, el a precizat că revocarea sa din funcția de președinte al Senatului în data de 3 iulie 2012 a fost decisă de plen, la solicitarea reprezentanților USL, formulată într-o ședință de Biroul Permanent, care s-a desfășurat în absența sa. „Îi amintesc lui Băsescu că am atacat revocarea din funcție la CCR. De asemenea, îi amintesc că revocarea președintelui Senatului a fost un episod al atacului împotriva instituțiilor statului de drept, la fel ca și revocarea președintelui Camerei Deputaților, schimbarea din funcție a Avocatului Poporului, punerea sub controlul Guvernului a Monitorului Oficial și suspendarea șefului statului”, a explicat Blaga.
Nu este posibilă fuziunea PNL-PDL
Traian Băsescu a mai spus că nu se va putea realiza fuziunea între PNL și PDL, soluția cea mai bună pentru dreapta politică fiind susținerea unui candidat unic la prezidențiale în baza unui protocol de alianță. „Ar trebui două-trei pagini de document politic care să vizeze ce își asumă candidatul dreptei la prezidențiale. În jurul acestui document ar trebui să se strângă PNL, PDL, Forța Civică, PMP”, a spus Băsescu. Potrivit acestuia, toate aceste forțe politice alături PNȚCD, chiar dacă a avut rezultat prost la europarlamentare, ar trebui să susțină candidatul dreptei în turul doi. El a adăugat că Vasile Blaga face, propunând această fuziune, „un subterfugiu” cu liderul PNL Klaus Iohannis pentru a nu da socoteală membrilor partidului său pentru rezultatele slabe de la ultimele alegeri. „Unificarea dreptei este posibilă în baza unui protocol de alianță în susținerea unui candidat, fără mers la Tribunal. Pe urmă să discute PNL și PDL dacă se suportă unul pe altul și care vor fi șefi de filiale.(...) PDL are structuri mult mai puternice ca PNL în teritoriu, cred că a fost greșit ce și-au propus”, a conchis Băsescu.