„Blackout” de Crăciun? Pene de curent în toată lumea. Fenomenul care amenință omenirea chiar în zilele de sărbătoare

„Blackout” de Crăciun? Pene de curent în toată lumea. Fenomenul care amenință omenirea chiar în zilele de sărbătoare sursă: arhivă

O gaură coronală masivă din miezul Soarelui s-a „rotit rapid în zona de lovire a Pământului”, a avertizat fizicianul specializat în meteorologie spațială, Dr. Tamitha Skov, precizând că există un „potențial mare de erupție”. Vântul solar care provine de la gaura coronală prezintă o probabilitate de 45% să dea naștere unei furtuni majore. Există până la șapte pete solare pe discul orientat spre Pământ.

Avertizare de furtună solară. Șapte pete solare vor provoca haos de Crăciun pentru radio și GPS. Deși furtuna solară „masivă” nu este îndreptată spre planeta noastră, am putea avea parte chiar și de câteva erupții mari care prezintă „riscuri de blackout”, avertizează fizicianul specializat în meteorologie spațială, Dr. Tamitha Skov.

Pene de curent de Crăciun?

„Erupțiile încep să apară din nou, fiind aproape ca niște mici becuri de paparazzi, iar acest lucru ar putea însemna că am putea avea parte de niște erupții mai mari care să lovească planeta Pământ în curând și să provoace pene de curent, să afecteze undele radio, utilizatorii GPS și operatorii radioamatori”, a declarat Tamitha Skov pentru The Express.

Potrivit expertei, erupția solară ar urma să aibă loc până pe data de 24 decembrie. Fenomenul se referă la o explozie intensă de radiații care provine din eliberarea de energie magnetică asociată cu petele solare. Erupțiile sunt cele mai mari evenimente explozive din sistemul nostru solar și pot fi observate sub forma unor zone luminoase pe Soare, perioada de manifestare a acestora variind de la câteva minute până la câteva ore.

Ne puteți urmări și pe Google News

Impactul furtunilor solare

Erupțiile solare au impact asupra Pământului doar atunci când se produc pe partea Soarelui orientată spre Pământ. Centrul american de meteorologie spațială (SWPC) clasifică furtunile solare pe o scară de la „G1 Minor” la „G5 Extreme”, cea din urmă fiind cea mai periculoasă.

Chiar și furtunile cele mai slabe pot provoca „fluctuații slabe ale rețelei electrice” și pot avea un „impact minor asupra operațiunilor prin satelit”. Cu cât nivelul de intensitate al acestora crește, cu atât se majorează și potențialele ravagii. Cele mai puternice pot conduce chiar la colapsul unor întregi rețele electrice, ceea ce ar putea cauza pene de curent.

„Rămâneți vigilenți!”

Furtunile puternice reprezintă, de asemenea, un risc pentru navigația GPS, precum și pentru serviciile de trafic și comunicațiile prin satelit.

„În timpul furtunilor, curenții din ionosferă, precum și particulele energetice care precipită în ionosferă adaugă energie sub formă de căldură care poate crește densitatea și distribuția densității în atmosfera superioară, provocând o rezistență suplimentară asupra sateliților aflați pe orbita joasă a Pământului.

Încălzirea locală creează, de asemenea, variații orizontale puternice ale densității ionosferei, care pot modifica traiectoria semnalelor radio și pot crea erori în informațiile de poziționare furnizate de GPS”, explică specialiștii din domeniu.

Însă o caracteristică mai puțin amenințătoare a furtunilor solare este posibilitatea de a observa aurore.

„Rămâneți vigilenți!”, este mesajul transmis de fizicianul specializat în meteorologie spațială, Dr. Tamitha Skov.