O pană de curent de lungă durată va lovi și România. De la ce ni se trage
- Mihnea Talau
- 19 noiembrie 2021, 13:18
O pană de curent la nivel național ar putea lovi și România, dacă nu vor fi făcute investiții în această zonă. Afirmația a fost făcută, joi, de ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu. El consideră că astfel de lucruri se pot întâmpla o dată la 30 de ani și nu vor fi de durată.
Ministrul a precizat că România s-a decuplat de la sistemul european și am rămas cu sistemele de producție din Bulgaria și Grecia.
„România s-a decuplat de la sistemul european și am rămas cu sistemele din Bulgaria și cu Grecia”
„E un scenariu de apărare civilă. Noi am mai avut acest lucru în anii 70, de genul în care a fost și în ianuarie, anul acesta. În 9 ianuarie, parcă, a fost o pană de electricitate de 8, 9 minute, care s-a simțit în România de vest. (…) S-au decuplat sistemele, România s-a decuplat de la sistemul european și am rămas cu sistemele din Bulgaria și cu Grecia, unitățile de producție fiind în sud, au alimentat sudul țării și zona Moldovei”, a spus ministrul Energiei.
Ministrul atrage atenția că este nevoie de investiții în unități noi de producție a energiei electrice pentru a nu risca să avem o pană de curent. El a precizat că în vestul Europei a fost o astfel de pană generală de curent, dar care a fost rezolvată în 20 de minute.
„Dacă nu construim unități în zona de vest, la un moment dat o pană se va simți în această zonă. Dar nu discutăm de pene de o săptămână. A ținut 20 de minute,, iar pe urmă, partea de sud a reușit să susțină și consumul din Ardeal. (…) Ce a fost în 9 ianuarie s-a mai întâmplat în anii 70, vorbim de lucruri care se întâmplă o dată la 30 de ani”, a declarat Virgil Popescu la Digi24.
Blackout-ul creează panică în întreaga Europă
Guvernul austriac a produs un spot în care le explică oamenilor cum să se pregătească pentru o întrerupere lungă. Germania se teme, de asemenea, de o catastrofă din cauza posibilelor întreruperi de curent pe termen lung. Din cauza crizei energetice, întreruperile de curent din această iarnă reprezintă o amenințare reală și probabilă, spun experţii.
Panica s-a creat și din cauza crizei energetice prin care trece Europa în acest moment. Dar, chiar dacă s-ar opri livrarea de gaze prin Ucraina, scenariu puțin probabil, continentul ar fi în continuare alimentat cu gaz natural prin Nord Stream 1.