Evenimentul Zilei > Actualitate > Black Sea Resolve -Exerciţiu militar în Marea Neagră
Black Sea Resolve -Exerciţiu militar în Marea Neagră

Black Sea Resolve -Exerciţiu militar în Marea Neagră

Militarii Forţelor Navale Române participă, de astăzi timp de trei zile, la un amplu exerciţiu în apele internaţionale ale Mării Negre, împreună cu militari ai forţele navale din SUA, Bulgaria şi Ucraina. Exerciţiul face parte din acţiunile de instruire militară comună, sub denumirea Black Sea Resolve Events, programate a se desfăşura în Marea Neagră până la sfârşitul anului.

Fregata Regina Maria, care are la bord un elicopter Puma Naval, urmează să plece din portul Constanţa în această după amiază. La antrenamente participă, din partea română, şi o grupă de Forţe pentru Operaţii Speciale. Sprijinul secvenţelor de luptă antiaeriană şi luptă la suprafata este asigurat de doua avioane MIG 21 LanceR  ale
Forţelor Aeriene Române.
 
Forţele Navale ale SUA sunt reprezentate de Distrugatorul USS Porter, care a intrat încă din 6 octombrie în Marea Neagră, ancorând, pentru două zile, la Odessa. Avionul maritim P-3C ORION a aterizat, ieri, pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, piloţii americani urmând să participe la secvenţele de luptă împotriva submarinelor. Orion este un avion de patrulare,supraveghere şi detectare a submarinelor.

Forţele Navale Ucrainene participă la exerciţiul militar cu Fregata Hetman Sahaydachniy, care porneşte din portul Odessa iar Forţele Navale Bulgare sunt reprezentate de  Fregata Verni , care pleacă de la Varna. Exerciţiile se înscriu în Programul privind sprijinul acordat de SUA aliaţilor şi partenerilor NATO din estul Europei, European Reassurance Initiative, şi fac parte din Operaţia Atlantic Resolve South / Black Sea Resolve Events.