EVZ a avut dreptate! Documentul care arată că agenții Black Cube, spionii Codruței Kovesi, au făcut o înțelegere cu procurorii

EVZ a avut dreptate! Documentul care arată că agenții Black Cube, spionii Codruței Kovesi, au făcut o înțelegere cu procurorii

Publicarea în exclusivitate de către EVZ a declarației unuia dintre șefii Black Cube, Dan Zorella, firmă angajată s-o spioneze pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a stârnit dezbateri intense. Astăzi vă prezentăm și documentul difuzat aseară de Victor Ciutacu, prin care procurorii s-au înțeles cu Weiner Ron și Geclowicz David, agenți ai Black Cube, reținuți în 3 aprilie la București și acuzați că au încercat spionarea șefei DNA. Din document reiese că cei doi vor executa muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile. Considerăm că este necesară și reamintirea unor momente importante în scandalul Black Cube. EVZ a făcut astfel o cronologie a evenimentelor din acest dosar

Scenarii pe marginea dosarului Black Cube

Bogdan Tiberiu Iacob (foto), de la Impolitics, susține că, punând cap la cap documentele și dezvăluirile din ultimele 11 luni, „nu se poate lua în calcul decât cu mare indulgență ipoteza că de operațiunea anti- Kovesi ar fi fost străine SIE, o parte a SRI, Președinția și o parte, cel puțin, a guvernului. Iacob scrie că se poate porni chiar de la faptul că președintele Klaus Iohanis, proaspăt instalat la Cotroceni, avea toate motivele s-o schimbe pe șefa DNA cu o persoană care să-i fie devotată.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Bogdan Tiberiu Iacob 

„În această decizie atârna greu și faptul că Iohanis era vulnerabil cu dosarele privind imobilele deținute, șapte case, în Sibiu”, susține jurnalistul în analiza sa, care mai notează că primul pas important se face în decembrie anul trecut, atunci când ministrul Justiției, Raluca Prună, a lansat în spațiul public teza neprelungirii mandatului lui Kovesi la șefia DNA”. În secunda următoare, apropiații și susținătorii șefei anticorupție sar în apărarea ei, iar ministul Prună își schimbă discursul și tactica, menționează Bogdan Tiberiu Iacob.

Jurnalistul susține că dacă ministrul Prună nu șiar fi schimbat declarația și nu ar fi susținut-o la șefia DNA, Kovesi ar fi reacționat la rândul ei foarte dur acuzându- l pe președintele Iohanis că ar fi în spatele accidentului de la Colectiv. „Probabil că atunci s-a înțeles definitiv, în anumite cercuri, că Laura Kovesi nu se va preda fără luptă și că e nevoie de lovituri grele, ca să fie făcută K.O. Acesta este momentul în care fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, arestat în acest dosar, intră în scenă.

Peședinția a ales să nege pe „surse”

Jurnalistul Silviu Sergiu, de la cotidianul România Liberă, nota într-un articol că „este o ciudățenie maniera în care, pe 13 aprilie, Administrația Prezidențială a infirmat că statul român ar fi dat vreo autorizație pentru o acțiune a „Black Cube“ în țara noastră. În loc să-și asume această poziție publică, Președinția a ales să nege „pe surse“. De ce această ezitare? Nu era Cotroceniul suficient de sigur că instituțiile nu sunt implicate? Și atunci de ce a ales să iasă public cu o poziție?”, se întreabă jrnalistul. ”În acele zile, fostul șef al SIE Teodor Meleșcanu a remarcat faptul că nici o autoritate a statului român nu a afirmat că operațiunea ar fi fost ilegală”, mai adaugă acesta.

Cronologia unor evenimente greu de explicat

  •  19 februarie 2016. Ministrul Justiției, Raluca Prună spune că va organiza concurs pentru postul de șef al DNA. Se iscă multe discuții și controverse.
  •  29 februarie. Prună a trimis la CSM propunerea de reconfirmare la conducerea DNA a Laurei Codruța Kovesi.
  •  7 martie. Președintele Klaus Iohannis pleacă într- o vizită de 5 zile în Israel., însoțit de Prima Doamnă. Renunță la întâlniri extrem de importante la Bruxelles.

Anunță că l-a mandatat pe premierul Dacian Cioloș, pentru a reprezenta România la două întâlniri care vor avea loc la Bruxelles: summit-ul liderilor europeni cu Turcia, şi o întâlnire informală a liderilor din Consiliul European, reuniuni la care se va discuta despre problema migraţiei.

  •  16 martie. Directorul agenției de investigații Black Cube, Dan Zorella, fost ofițer Mossad, vine pentru a doua oară la București și se întâlnește cu Daniel Dragomir, fost șef în SRI și partener al generalului Florian Coldea în operațiunea „Răpirea jurnaliștilor în Irak”, din 2005. Dragomir angajase Black Cube, în 1 februarie, pentru investigarea activităților șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, spunându-i israelianului că are acceptul președintelui Iohannis și al șefului SRI, Eduard Hellvig. În 16 martie, Dragomir a făcut prima plată către directorul Black Cube.
  •  5 aprilie, noaptea. Apare prima știre despre arestarea unor spioni Black Cube la București, pe site-ul Raise Project. Reținerea a doi israelieni, Ron și David, foști ofițeri Mossad, acum agenți ai Black Cube, a avut loc într-o cameră din Hotelul Marriott, în noaptea de 2 spre 3 aprilie, cu aportul SRI, într-un dosar instrumentat de DIICOT.
  •  6 aprilie. Știrea e preluată de întreaga presă. Președintele Klaus Iohannis iese și anunță că a semnat numirea Laurei Codruța Kovesi, iar în următoarea zi decretul prezidențial apare în Monitorul Oficial.
  •  7 aprilie 2016. Cotidianul israelian Yediot Aharonot, citând surse implicate în caz, susține că cel care ar fi angajat Black Cube pentru a afla informații despre Laura Codruța Kovesi este „un oficial de rang înalt din SRI”.
  •  14 septembrie. DIICOT îl rețin pe Daniel Dragomir și îl acuză că i-ar fi ajutat pe spionii israelieni să strângă informaţii despre Laura Codruța Kovesi.
  •  27 iunie. Directorul Black Cube, Dan Zorella, apare în fața unei comisii rogatorii în Israel și face o depoziție lungă, în care povestește cum și de către cine a fost contactat pentru o investigație în România, cine este clientul, de câte ori s-a întâlnit cu el la București și în prezența cui, de ce a crezut că Black Cube lucrează sub umbrella SRI, ce bani i-au fost plătiți etc, etc. A pus la dispoziția procurorilor DIICOT o înregistrare a convorbirii cu Daniel Dragomir și probe ale sosirii sale în București.
  •  21 octombrie. Apar primele date din interogatoriul lui Dan Zorella în presa din România, din care reiese că președintele Iohannis și șeful SRI ar fi implicați în spionarea lui Kovesi. În aceeași zi, președintele Iohannis neagă vehement orice implicare și cere DIICOT să urgenteze finalizarea dosarului.

Udi Levi, „cârtița” din Black Cube?

Jurnalistul Andrei Bădin aruncă pe piață o nouă dezvăluire. Astfel, acesta susține că cei doi tineri israelieni, Ron Weiner și David Geclowicz, l-au anunțat cu doar o zi înainte de a fi reținuți pe Udi Levi, coordonatorul anchetei Black Cube că „au strâns toate informațiile și că cer permisiunea să plece din România” . Ordinul dat de șeful lor direct, Udi Levi, a fost însă să rămână la București. A doua zi, în 3 aprilie, cei doi sunt reținuți de procurorii DIICOT. Conform jurnaliștilor Flux 24, Udi Levi este prieten cu generalul Florian Coldea, prim adjunctul directorului SRI.

Senatorul Daniel Savu cere convocarea Comisiei SRI

Senatorul independent Daniel Savu a declarat, pentru EVZ, că va cere astăzi convocarea Comisiei parlamentare a SRI după ce cotidianul nostru a publicat declarațiile șefului Black Cube, Dan Zorella, care a susținut că a avut acordul pentru operațiune de la cel mai înalt nivel și urma să funcționeze ca „o celulă SRI”. „O să vorbesc mâine (n.r.- astăzi) cu colegii din comisie să facem o solicitare pentru convocarea unei ședințe. Au apărut date în spațiul public. E de văzut dacă SRI este implicat sau nu. Având în vedere că noi (comisia - n.r.) suntem o interfață, opinia publică are dreptul să cunoască adevărul”, a spus Savu.