Bitcoin-ul, atacat de Christine Lagarde. Criptomoneda, utilizată în spălarea banilor

arhivă EVZ

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a solicitat miercuri reglementarea globală a Bitcoin. Ea spune că moneda digitală a fost utilizată, în unele cazuri, pentru activități de spălare a banilor.

Bitcoin-ul, atacat de Christine Lagarde. Ea spune că orice portițe trebuiesc închise.

Bitcoin a ieșit din nișa sa în ultimii ani și este acum cumpărat de oameni obișnuiți, fonduri de investiții și chiar mari corporații. Unii au luat chiar împrumuturi pentru a cumpăra mai multe criptomonede. Valoarea sa a crescut de aproape zece ori din martie anul trecut.

Criptomoneda, folosită pentru spălarea banilor

Dar natura sa în mare parte anonimă este îngrijorătoare că ar putea fi utilizată pentru spălarea banilor și alte activități ilegale.

Bitcoin este un activ extrem de speculativ, care a desfășurat o afacere amuzantă și o activitate interesantă și total reprobabilă de spălare a banilor”, a declarat Lagarde într-un interviu la conferința Reuters Next.

Lagarde nu a oferit exemple specifice de cazuri de spălare a banilor, dar a spus că a înțeles că au fost anchete penale cu privire la activități ilegale. Ea nu a explicat.

Sectorul criptomonedelor este încă în mare parte supravegheat sau nereglementat, deși au apărut standarde globale în domenii precum spălarea banilor (AML).

S-a alăturat mai multor autorități de reglementare din întreaga lume pentru a solicita implementarea regulilor globale pentru criptomonede.

Bitcoin-ul atacat de Christine Lagarde

„Trebuie să existe reglementări. Acest lucru trebuiesc aplicate la nivel global, deoarece dacă există o portiță de evadare, evadarea va fi utilizată”, a spus Lagarde, potrivit Reuters.

Declaraţiile ei au fost lansate în cadrul unei discuţii care s-a concentrat în principal pe perspectivele economice ale zonei euro.

Preţul pentru un bitcoin a crescut cu 750% din martie 2020 până în ianuarie 2021. Atunci a atins un maxim la peste 41.000 de dolari. Miercuri, preţul unui bitcoin se situa la peste 34.800 de dolari după o serie de scăderi.

În Europa există mai multe reglementări în acest sens.

Monedele virtuale nu sunt emise sau garantatate de o bancă centrală sau de o autoritate publică.