Bitcoin a înregistrat o prăbușire istorică. Freamăt pe piața criptomonedelor

Bitcoin a înregistrat o prăbușire istorică. Freamăt pe piața criptomonedelor

Criptomoneda bitcoin a scăzut vineri cu 8%, marcând o reducere cu 36% în luna mai, aceasta fiind cea mai slabă performanță lunară a criptomonedei din septembrie 2011.

Cea mai înaltă cotație a fost înregistrată în luna aprilie a acestui an, când bitcoin a atins maximul istoric de peste 64.000 de dolari.

Fondatorul Tesla Inc., Elon Musk,  a influenţat semnificativ cursul bitcoin în cursul acestei luni, după ce în urmă cu câteva săptămâni a criticat consumul de energie al firmelor care se ocupă cu minarea de monede digitale şi a suspendat plăţile cu bitcoin.

Luni, însă, Elon Musk a postat pe Twitter un mesaj conform căruia a avut o convorbire telefonică cu o serie de firme nord americane care se ocupă cu minarea de bitcoin pentru a discuta "creşterea transparenţei cu privire la consumul de energie".

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, China și-a intensificat presiunile împotriva activelor digitale, iar Trezoreria Statelor Unite a dezvăluit noi planuri de impozitare a bitcoin, în timp ce Rezerva Federală a sugerat posibilitatea apariției unui dolar digital.

Evoluția bitcoin a influențat și alte criptomonede. Binance, XRP și Polkadot au suferit pierderi masive în această lună.

Alte active, mai ales ether – al doilea ca mărime după bitcoin și susținătorul ofertelor de non-fungible tokens (NFT) – au rezistat mai bine. Ether a scăzut doar cu aproximativ 6%. Și dogecoin, despre care Musk a scris în mod repetat pe Twitter, a scăzut doar ușor în luna mai.

Așa-numitele stablecoins, cum ar fi Tether și USD Coin, care sunt legate de valute susținute de guvern au avut evoluții mai bune, fără variații majore.

Bitcoin, speranțe de revenire

Bitcoin este recunoscut pentru volatilitate, iar prețurile rămân cu peste 25% mai mari în acest an, în ciuda căderii din mai.

Bitcoin a scăzut de la aproape 20.000 de dolari în decembrie 2017, un vârf la acea vreme, la sub 3.500 de dolari la începutul anului 2019.

Scăderea bitcoin de aproape 40% din septembrie 2011 a fost de fapt mijlocul unei căderi de trei luni, din august până în octombrie a acelui an, în care prețurile au scăzut cu peste 35% în fiecare lună.

Oricine a trecut prin acea perioadă tumultuoasă a avut motive de satisfacție. Prețurile Bitcoin au atins un minim de 2 dolari în octombrie 2011 și acum se tranzacționează cu aproximativ 37.000 de dolari.