Biserici de patrimoniu cu geamuri termopan

Biserici de patrimoniu cu geamuri termopan

Mai multe lăcaşuri de cult, vechi de sute ani, din judeţul Vâlcea au fost supuse "supliciilor" modernizării, unele dintre ele fiind dotate cu geamuri termopan, iar altele afişând o tencuială roz-bombon.

Astfel, bisericuţa din Măldăreşti, monument istoric de categoria A (construită între anii 1774- 1790), îşi poartă cu mândrie tocăria de termopan, după ce preotul paroh a decis să modernizeze lăcaşul fără niciun fel de autorizaţie.

„Nu am avut bani pentru tocărie din lemn şi trebuia să fac ceva, pentru că geamurile de la turlă erau sparte, intra ploaia, intrau păsări. Un enoriaş a donat geamurile de termopan şi le-am pus, ce era să fac?“, spune preotul Ion Popescu. De altfel, el recunoaşte că a încălcat legea, însă susţine că statul nu l-a ajutat cu niciun leu să întreţină monumentul istoric. „Geamurile alea se pot scoate foarte uşor, pentru că sunt lipite cu spumă. Biserica nu avea bani să cheltuiască pe proiecte făcute de experţi cum scrie la lege, iar statului nu-i pasă că bisericile devin ruine“, încearcă să explice preotul Popescu.   Alt preot din satul Cârstăneşti a vopsit din greşeală biserica în roz. „Am vrut să iasă cărămiziu, aşa cum sunt lăcaşurile de cult din Grecia, dar au greşit culoarea şi a ieşit oarecum roz“, se scuză preotul Costea.   „Am văzut biserici zugrăvite în roz“  „Preoţii sluţesc bisericile cu termopanele alea puse pe nişte ziduri care stau să se prăbuşească. Nu înţeleg de ce nu pun pur şi simplu geam simplu, din lemn, este mult mai ieftin şi mai estetic. Am văzut sfinţi desenaţi pe geamul termopan şi biserici zugrăvite în roz. Grotesc“, susţine Pavel Popescu, şeful Uniunii Arhitecţilor din România, filiala Oltenia. Potrivit Direcţiei Judeţ ene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, 65 de biserici de patrimoniu se află într-o stare avansată de degradare şi au nevoie urgent de consolidare şi de restaurare.

Ne puteți urmări și pe Google News