O altă biserică din Republica Moldova a trecut la Mitropolia Basarabiei
- Nicolae Comănescu
- 27 februarie 2024, 14:37
În Republica Moldova, Biserica Acoperământul Maicii Domnului din satul Stolniceni, raionul Hancești, a trecut la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei din România.
O altă biserică din Republica Moldova a făcut transferul către Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei din România. Preoții și enoriașii Bisericii Acoperământul Maicii Domnului din satul Stolniceni, raionul Hancești, au decis să renunțe la subordonarea canonică față de la Mitropolia Moldovei și să treacă la Mitropolia Basarabiei. Anunțul a fost făcut de către Ion Marian, protopop de Orhei, într-o postare pe pagina de Facebook.
O nouă mutare, în Republica Moldova, a unei parohii
„Parohia întru Cinstea Acoperământului Maicii Domnului, din satul Stolniceni raionul Hancești a revenit la sânul Bisericii Ortodoxe Române! Acest sat a dat naștere Marelui Mitropolit, Antonie Plămădeală (n. 17 noiembrie 1926, Stolniceni, județul Lăpușna, Basarabia – d. 29 august 2005, Sibiu) Înalt Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, și mitropolit ortodox al Ardealului (1982-2005), teolog și scriitor, membru de onoare al Academiei Române!”, a transmis acesta.
De la începutul războiului în Ucraina, zeci de preoți din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, motivul principal invocat de aceștia fiind că Patriarhia Moscovei susține războiul dus de Rusia în Ucraina, conform siteului infoprut.ro.
Anul trecut, Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici, municipiul Chișinău, a trecut la Mitropolia Basarabiei. La vremea respectivă, anunțul mutării a fost făcut de preotul Maxim Melinti, la slujba de duminică, 10 decembrie. El a afirmat că aderarea „nu este un moft personal, nu este un act politic, economic sau social”.
„Menționez că aderarea noastră nu este un moft personal, nu este un act politic, economic sau social. Aderarea de-a lungul ultimilor ani a fost solicitată de către creștinii și enoriașii satului Ghidighici, care și-au exprimat, în acești ani, o dorință fermă de a reveni la Biserica-mamă, de a reveni la origini culturale, spirituale și la origini și rădăcini istorice. Este, întâi de toate, un act de recunoștință în fața înaintașilor noștri”. Erau explicațiile oferite de preot în cadrul slujbei.
Preotul Maxim Melinti a adăugat că slujbele vor fi oficiate după calendarul vechi.