CIA ajută în secret Ucraina să lupte cu Putin. Unde se află buncărul cu centul de comandă
- Antonia Hendrik
- 26 februarie 2024, 19:33
CIA ajută în secret Ucraina. De mai bine de un deceniu, SUA au întreținut un parteneriat secret de informații cu Ucraina, care este acum esențial pentru ambele țări în contracararea Rusiei.
CIA are 12 baze secrete în Ucraina, scrie NYT. Cuibărită într-o pădure deasă, baza militară ucraineană pare abandonată și distrusă. Dar asta e deasupra solului. Nu departe, un pasaj discret coboară într-un buncăr unde echipe de soldați ucraineni urmăresc sateliții spioni ruși. Şi tot de aici ascultă conversațiile dintre comandanții ruși.
CIA ajută în secret Ucraina să lupte cu Putin
CIA au desfășurat 12 baze secrete în Ucraina în ultimii 8 ani, transformând țara într-un cap de pod crucial pentru a lupta împotriva Rusiei. Șeful CIA, William Burns, a vizitat joi, în secret, Ucraina, spun sursele NYT.
Buncărul subteran, construit pentru a înlocui centrul de comandă distrus în lunile de după invazia Rusiei, este un centru secret al armatei ucrainene. Mai există și un secret: baza este aproape în totalitate finanțată și parțial echipată de CIA.
Se pare că SUA au înființat „posturi de interceptare a informațiilor”. Ar fi instruit spioni pentru a opera în Rusia, Europa, Cuba și în alte locuri în care Federația Rusă are o prezență mare. Și această cooperare s-a extins în ultimii ani, Ucraina interceptând mai multe informații în Rusia decât celula CIA.
Sursa foto: Facebook
Postul de ascultare din pădure face parte dintr-o rețea de spionaj americană
În jurul anului 2016, CIA a început să formeze „Unitatea 2245”. Era însărcinată cu capturarea dronelor și echipamentelor de comunicații rusești. După începutul războiului, bazele CIA au devenit centre de urmărire a sateliților spioni ruși și de interceptare a conversațiilor.
Baza din pădurea ucraineană face parte dintr-o rețea de baze de spionaj susținută de CIA., construită în ultimii opt ani. Include 12 locații secrete de-a lungul graniței cu Rusia.
Agenţia americană a început să antreneze o forță de comando ucraineană de elită cunoscută sub numele de Unitatea 2245. Este cea care a capturat drone și echipamente de comunicații rusești. Tot CIA a ajutat la formarea unei noi generații de spioni ucraineni. Aceştia au activat în interiorul Rusiei şi în toată Europa.
Fără CIA nu puteau face faţă ruşilor
Relația este atât de înrădăcinată încât ofițerii C.I.A. au rămas într-o locație îndepărtată din vestul Ucrainei când administrația Biden a evacuat personalul american în săptămânile înainte de invadarea Rusiei în februarie 2022. În timpul invaziei, ofițerii au transmis informații critice, inclusiv unde Rusia plănuia lovituri și ce sisteme de arme vor folosi.
„Fără ei, nu am fi existat nicio modalitate de a rezista rușilor sau de a-i învinge”, a spus Ivan Bakanov, care era atunci șeful agenției interne de informații a Ucrainei, S.B.U”.
Acum, aceste rețele de spionaj sunt mai importante ca niciodată, deoarece Rusia se află în ofensivă, iar Ucraina este mai dependentă de loviturile de sabotaj și cu rachete cu rază lungă de acțiune care necesită spioni mult în spatele liniilor inamice.
Sursa foto: Facebook
William J. Burns, a zecea vizită secretă în Ucrain
Pentru a încerca să-i liniștească pe liderii ucraineni, William J. Burns, directorul CIA, a făcut o vizită secretă în Ucraina joia trecută, a zecea sa vizită de la invazie. De la început, un adversar comun – președintele Vladimir Putin al Rusiei – a reunit CIA și partenerii săi ucraineni.
Obsedat de „pierderea” Ucrainei în fața Occidentului, Putin a intervenit în mod regulat în sistemul politic al Ucrainei, alegând pe mâna liderii despre care credea că vor menține Ucraina pe orbita Rusiei, dar de fiecare dată aceasta s-a inversat, împingând protestatarii în stradă, mai scrie NYT.
Viitorul șef al agenției de informații militare a Ucrainei, generalul Budanov, a fost o stea în devenire în Unitatea 2245. Era cunoscut pentru operațiunile îndrăznețe din spatele liniilor inamice și avea legături strânse cu CIA.
Generalul Budanov a condus comandouri până în Crimeea
Agenția îl instruise și făcuse, de asemenea, pasul extraordinar de a-l trimite pentru însănătoșire la Centrul Medical Militar Național Walter Reed din Maryland, după ce a fost împușcat în brațul drept în timpul luptei din Donbas. Deghizat în uniforme rusești, atunci lt. Col. Budanov a condus comandouri printr-un golf îngust cu bărci cu motor gonflabile, aterizând noaptea în Crimeea.
CIA. Generalul Budanov. Sursa foto: Brendan Hoffman pentru The New York Times
Dar o unitate de comando rusă de elită îi aștepta. Ucrainenii au ripostat, ucigând mai mulți luptători ruși, inclusiv fiul unui general, înainte de a se retrage pe țărm, de a plonja în mare și de a înota ore întregi pe teritoriul controlat forțele ucrainene. A fost un dezastru. Într-un discurs public, președintele Vladimir Putin i-a acuzat pe ucraineni că pun la cale un atac terorist și a promis că va răzbuna moartea luptătorilor ruși.
NYT mai scrie că rușii încercau să-i asasineze pe înalți oficiali ucraineni, inclusiv pe Zelenski. În cel puțin un caz, C.I.A. a împărtășit informații cu agenția națională a Ucrainei care au contribuit la perturbarea unui complot împotriva președintelui, potrivit unui înalt oficial ucrainean.
CIA și MI6 au avut un rol cheie în pregătirea ucrainenilor
Înainte de invazie, CIA și MI6 își instruiseră omologii ucraineni în ceea ce privește recrutarea surselor și construirea de rețele clandestine și partizane. În regiunea Herson, care a fost ocupată de Rusia în primele săptămâni de război, acele rețele de partizani au intrat în acțiune.
În iulie 2022, spionii ucraineni au văzut convoaiele rusești pregătindu-se să traverseze un pod strategic peste râul Nipro. Imediat au notificat MI6, mai scrie NYT. Ofițerii de informații britanici și americani au verificat apoi rapid informațiile ucrainene, folosind imagini din satelit în timp real. MI6 a transmis confirmarea, iar armata ucraineană a deschis focul cu rachete, distrugând convoaiele.
În buncăr este un sistem antiaerian german. Mai este un sistem de filtrare a aerului care protejează împotriva armelor chimice. Tot acolo este disponibil un sistem de alimentare în cazul în care rețeaua electrică se defectează, mai scrie nytimes.com.