Biserica din Capitală unde nu a avut loc nicio slujbă de înmormântare

Biserica din Capitală unde nu a avut loc nicio slujbă de înmormântare Sursa foto: Emre Gezer / Facebook

Biserica este un lăcaș de cult unde sunt oficializate diverse slujbe, printre care și cele de botez, cununie sau înmormântare. În toate lăcașurile sfinte au loc aceste slujbe. Există însă o biserică, situată chiar în inima Capitalei, unde nu se oficiază slujbe funerare. Motivul este legat de o tânără domniță, a cărui nume îl poartă și lăcașul de cult.

Biserica Domnița Bălașa, lăcașul unde nu a fost ținută nicio slujbă de înmormântare

Biserica Domnița Bălașa este o bijuterie arhitecturală, situată chiar în inima Bucureștiului. Acest lăcaș de cult are o poveste aparte și este cunoscut drept cel mai muzical din Capitală. Construcția sa a început în anul 1743, la dorința Domniței Bălașa. Aceasta s-a născut în 1693 și a fost cea de-a șasea fiică a voievodului Constantin Brâncoveanu.

Lucrările la lăcașul de cult au durat aproximativ 10 ani, ele fiind finalizate în 1753. Câteva decenii mai târziu, în 1838, are loc un cutremur puternic care afectează grav structura bisericii. Patru ani mai târziu este construită o alta, în stil neo-gotic, cu sprijinul Saftei Brâncoveanu. Nici aceasta nu a dăinuit veșnic. Din cauza inundațiilor, în 1881, clădirea a fost dărâmată.

Biserica Domnița Bălașa de astăzi a fost construită în timpul domniei regelui Carol I, în perioada 1881 - 1885. În interiorul acestui lăcaș de cult, în două nișe laterale, se află mormintele Domniței Bălașa și al Domniței Zoe Brâncoveanu. Monumentul funerar din marmură albă al celea de-a șasea fiică a voievodului este opera sculptorului Ion Georgescu. El este înscris în Lista monumentelor istorice din București, sector 5.

Ne puteți urmări și pe Google News
Monumentul Domniței Bălașa, din biserica cu același nume

Monumentul Domniței Bălașa. Sursa foto: Razvan Nedelcu / Facebook

De ce nu sunt oficializate slujbe de înmormântare în acest lăcaș de cult

În toate lăcașurile de cult din România sunt oficializate diverse slujbe, inclusiv cele de înmormântare. Singura biserică unde nu au avut loc niciodată astfel de evenimente este Biserica Domnița Bălașa din Capitală. Acest caracter unic nu este legat de nicio poveste mitică, ci este o simplă dorință a fondatoarei.

Domnița Bălașa a creat acest lăcaș ca un loc de celebrare a vieții și a comunității spirituale. Și-a dorit o biserică de sărbătoare, unde oamenii să simtă bucuria vieții și să capete o energie pozitivă, nu un loc unde să predomine tristețea și suferința. Tânăra a promovat liturghia somptuoasă, iar preoții care slujesc aici o fac într-un mod aparte. De aici și renumele de cea mai muzicală biserică din București.

În perioada interbelică, lumea mondenă a vremii oficializa aici nunțile și botezurile. Acest lucru s-a păstrat până astăzi. Biserica din inima Capitalei impresionează nu doar prin arhitectura sa, ci și prin rafinament și slujbe deosebite. Este un lăcaș de cult de sărbătoare, în care nu s-au ținut și, cel mai probabil, nu se vor ține niciodată slujbe de înmormântare.

Interiorul Bisericii Domnița Bălașa

Sursa foto: Daniel Țăranu-Ilisei / Facebook

Cine a fost Domnița Bălașa, tânăra care a construit biserica din inima Capitalei

Domnița Bălașa s-a născut în 1693 și a fost cea de-a șasea fiică a voievodului Constantin Brâncoveanu. A copilărit la curtea domnească, iar la 15 ani a devenit soția lui Manolache Lambrino, descendent al unei familii de vază. În 1714 marele voievod este decapitat alături de cei patru fii ai săi la Istanbul, iar viața tinerei domnițe se schimbă radical.

Sfârşitul domniei lui Brâncoveanu i-a adus tinerei a cărui nume îl poartă biserica din Capitală o detenție chinuitoare. Turcii au închis-o în temnița femeilor, Ceauș Emini, și au torturat-o zile în șir pentru a afla unde este ascunsă averea voievodului. În temnița unde a fost închisă timp de șase luni le-a regăsit pe mama și cumnata sa. Cele trei au fost eliberate după ce au fost răscumpărare cu o mare sumă de bani, însă nu li s-a permis să se întoarcă în țară. Au fost în exil la Kutias, în Caucaz.

În noiembrie 1716, fiica lui Brâncoveanu şi mama ei au reuşit să se întoarcă pe pământ românesc. Întoarsă în țară, Domnița Bălașa a construit alături de soțul ei o casă mică unde să locuiască. Ulterior au înființat o școală, o mică biserică și un azil. Nu au avut copii, iar toată avea și-au direcționat-o către lăcașurile de cult. După moartea soțului său, a decis să construiască o biserică mai mare, în inima Bucureștiului, care astăzi îi poartă numele. La un an după ce construcția lăcașului de cult a fost finalizată, în 1754, Domnița Bălașa a murit, potrivit Wikipedia.