BioNTech şi Pfizer anunță testarea unui vaccin universal împotriva coronavirusurilor. Când ar putea începe proiectul pe subiecți umani

BioNTech şi Pfizer anunță testarea unui vaccin universal împotriva coronavirusurilor. Când ar putea începe proiectul pe subiecți umani Sursa: Dreamstime.com

Companiile BioNTech din Germania și Pfizer din SUA, deja partenere în ce privește producerea de seruri anti-COVID-19, anunță că vor demara, din a doua jumătate a anului 2022, o serie de teste pe subiecți umani, cărora li se vor administra vaccinuri ce promit să asigure imunitatea organismului împotriva unor diferite tipuri de coronavirusuri.

Noile vaccinuri experimentale ale Pfizer-BioNTech sunt diferite de cele existente deja, căci includ seruri pentru potenţarea celulelor T, create în scopul protejării indivizilor împotriva unor cazuri severe de boală sau în cazul în care virusul se manifestă mult mai violent.

Noi vaccinuri împotriva coronavirusurilor sunt testate de Pfizer-BioNTech

Un alt tip de vaccinuri testate de cele două companii sunt de tip pan-coronavirus, care promit să ofere protecţie împotriva unei game largi de virusuri şi mutaţii asociate.

Reprezentanții Pfizer-BioNTech poartă discuții la nivelul autorităților de reglementare din lumea occidentală, în ce privește achiziționarea unor variante îmbunătățile ale vaccinurilor lor, astfel încât varianta Omicron şi sub-variantele sale să fie combătute mai eficient, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pfizer va livra vaccinuri și tratamente către zeci de țări sărace

Toate medicamentele și vaccinurile actuale și viitoare ale Pfizer, protejate prin brevete, disponibile în SUA sau UE, fără scop lucrativ, vor fi livrate către peste 40 de state cu venituri mici. Decizia a fost luată la Forumul Economic Mondial de la Davos, în cadrul unui acord privind o lume „mai sănătoasă”. Reprezentanții companiei farmaceutice au îndemnat liderii și organizațiile internaționale să se alăture demersului, pentru a reduce decalajul de echitate din domeniul sănătății.

Această inițiativă îndrăzneață își propune să furnizeze toate medicamentele și vaccinurile brevetate de înaltă calitate ale Pfizer, disponibile în SUA sau în Uniunea Europeană, fără scop lucrativ, pentru 1,2 miliarde de persoane din 45 de țări cu venituri mici.

Acordul urmărește să reducă inegalitățile în materie de sănătate care există între multe state

„Așa cum am învățat în cadrul lansării globale a vaccinului COVID-19, aprovizionarea este doar primul pas pentru a ajuta pacienții. Vom colabora îndeaproape cu liderii mondiali din domeniul sănătății pentru a aduce îmbunătățiri în ceea ce privește diagnosticarea, educația, infrastructura, depozitarea și multe altele. Doar atunci când toate obstacolele vor fi depășite vom putea pune capăt inechităților din domeniul sănătății și vom putea oferi servicii pentru toți pacienții”, a declarat Albert Bourla, președinte și director general al Pfizer.

Statele din cadrul Acordului includ toate cele 27 de țări cu venituri mici, precum și 18 țări cu venituri medii inferioare care au trecut de la clasificarea de țară cu venituri mici la cea de țară cu venituri medii inferioare în ultimii zece ani.

Pfizer va colabora cu oficialii din domeniul sănătății din Rwanda, Ghana, Malawi, Senegal și Uganda pentru a identifica perspectivele și oportunitățile pentru a se asigura că toate medicamentele și vaccinurile pot ajunge la cei care au nevoie.

Ce boli vor putea fi tratate cu produsele Pfizer

În cadrul Acordului, Pfizer s-a angajat să furnizeze 23 de medicamente și vaccinuri care tratează boli infecțioase, anumite tipuri de cancer și boli rare și inflamatorii. Punerea la dispoziție mai rapidă a acestor medicamente și vaccinuri are potențialul de a trata boli netransmisibile și infecțioase, care iau viața a aproape un milion de persoane în fiecare an în aceste țări sărace și boli cronice, care afectează semnificativ calitatea vieții pentru cel puțin încă o jumătate de milion de persoane, potrivit unui comunicat emis de compania farmaceutică.

De asemenea, Acordul urmărește să stabilească un acces mai rapid la viitoarele medicamente și vaccinuri Pfizer în curs de dezvoltare, fără scop lucrativ, pentru cele 45 de țări, în special pentru cele care tratează boli care au un impact disproporționat asupra sănătății mondiale.

„Acordul pentru o lume mai sănătoasă ar putea ajuta alte milioane de persoane din țările cu venituri mici să obțină instrumentele de care au nevoie pentru a avea o viață sănătoasă. Pfizer dă un exemplu pe care și alte companii trebuie să îl urmeze”, a transmis Bill Gates.