Biografia muncitorească a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Alex Mihai Stoenescu: „Venit din rândul muncitorilor, a rămas muncitor”. Video

Biografia muncitorească a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Alex Mihai Stoenescu: „Venit din rândul muncitorilor, a rămas muncitor”. VideoPodcast evenimentul istoric. Sursa foto: arhiva companiei

În țara noastră au existat mai mulți dictatori, de la mareșalul Ion Atonescu, până la cel mai recent, Nicolae Ceaușescu. Viața acestora este prezentată și analizată de către istoricul Alex Mihai Stoenescu în cadrul podcastului „Evenimentul istoric”, difuzat pe canalul de YouTube „Hai România”. În ediția de vineri, 8 noiembrie, s-a discutat despre Gheorghe Gheorghiu-Dej și despre ascensiunea acestuia la putere.

Pentru început, istoricul Alex Mihai Stoenescu a povestit că despre fostul lider comunist se spunea că este luptător și muncitor.

Imaginea unui lider suprem

Un alt lucru pe care l-a mai menționat istoricul Alex Mihai Stoenescu este că personalitatea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej era descrisă, la acea perioadă, ca fiind muncitoare. Se vorbea despre faptul că venea din rândul muncitorilor.

„Venit din rândul muncitorilor, venit la conducerea țării, rămas muncitor. Mai era descris și ca un om care se ocupă de rezolvarea problemelor muncitorimii care este principala clasă conducătoare a regimului, a țării”, sunt informațiile pe care le-a transmis Alex Mihai Stoenescu.

Un personaj aparte

Istoricul a mai declarat despre Gheorghe Gheorghiu-Dej că este un personaj aparte. A mai adăugat și că acesta ar trebui analizat atât din punct de vedere politic, cât și al concepției ideologice.

„Deși în cuvântările sale a invocat mereu ideologia marxist-leninistă, nu pare a fi un ideolog. Sau un tip care urmărea, cum făceau activiștii de partid, documentele, filosofia, ideologia marxist-leninistă. Și a fost lider al partidului, ceea ce însemna și al statului, ulterior și al instituțiilor statale. Ceea ce noi numim azi președinția”, a mai declarat istoricul.

O biografie muncitorească

Gheorghe Gheorghiu-Dej a avut, într-adevăr, o biografie muncitorească, după cum a mai declarat Alex Mihai Stoenescu.

„Dar, o anumită biografie distinctă, cu anumite amănunte, cu anumite nuanțe. Acestea l-au legitimat, într-un anumit fel, în această categorie a muncitorimii române. Am văzut niște statistici din acea perioadă. La 1940, România, la 18 și ceva de milioane de locuitori, avea 56.000 de muncitori. Deci procentul de muncitorime, așa numita clasă muncitoare, era extrem de redus. Noi nu făcusem industrializare și nu aveam industrie grea, în primul rând. Acolo unde se concentrează muncitorimea. Erau Uzinele Malaxa din București, Uzinele Reșița, atelierele de la Nicolina, Iași, ceva organizări portuare pe la Galați. Ulterior s-a dezvoltat și uzina de la Brașov”, a mai povestit istoricul.

Parcursul lui Gheorghe Gheorghiu Dej

Istoricul a mai oferit informații și despre parcursul profesional al fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Mai exact, după ce a făcut patru clase primare, părinții săi l-au trimis, la vârsta de 11 ani, să lucreze ca hamal în Portul Fluvial Galați. Mai apoi, familia sa l-a mutat la o fabrică de cherestea, acolo unde a fost muncitor. Ulterior ajunge la o țesătorie, iar după este ucenic dogar la Piatra Neamț și Moinești.

Școala de specialitate

Fostul lider comunist a fost trimis, după această perioadă, la o școală industrială de trei ani, în specialitatea de electro-tehnician. Însă, nu este cunoscut modul în care acesta a ajuns acolo, după cum a mai precizat Alex Mihai Stoenescu.

El a mai povestit că după ce a terminat această școală a lucrat la electrician la Câmpina, în perioada 1919 – 1921. Istoricul a mai precizat că un moment important biografic în ceea ce ține de viața lui Gheorghe Gheorghiu-Dej este anul 1922. Asta pentru că se angajează ca electrician la stația de triaj Galați.

„Ceea ce înseamnă că intră pentru prima dată în rândurile CFR-iștilor, a muncitorilor care lucrau în transporturile feroviare. În 1923, iarăși, un aspect interesant despre care nu avem date, dar care ridică semne de întrebare asupra acelui tip de muncitor oarecum instruit. Profesional, cel puțin. Ca electrician se diferenția de muncitorii care lucrau brut, în oțelărie, în fabrici. Un fel de muncitor calificat. Adică o anumită categorie distinctă a muncitorilor din România, pe care vedem că o îndeplinea Gheorghiu-Dej. Asta pentru că în Regimentul Trei Pionieri Focșani, de logistică și de geniu, obține gradul de sergent”, a mai povestit Alex Mihai Stoenescu în cadrul podcastului „Evenimentul Istoric”.

Ediția integrală a podcastului „Evenimentul Istoric” de vineri, 8 noiembrie, poate fi vizionată aici.