Cum e văzută România de administrația Trump. James Carafano, despre rolul țării noastre în NATO
- Andrei Arvinte
- 8 noiembrie 2024, 14:06
James Carafano, dintre propunerile echipei lui Donald Trump pentru a fi viitorul șef al Pentagonului, a fost surprins, săptămâna trecută, stând între Emil Boc și Adrian Zuckerman la dezbaterea lui Nicolae Ciucă de la Antena 3. Expert de top în probleme de securitate națională și politică externă, James Carafano a discutat cu candidatul PNL la președinție aspecte care țin de flancul estic al NATO, cei doi având o relație mai veche. El afirmă că, sub noua administrație, SUA nu va părăsi NATO și, implicit, flancul estic al organizației.
SUA nu vor abandona Ucraina
James Carafano a declarat că "NATO și Europa joacă un rol esențial în obiectivele SUA, care nu vor părăsi NATO și nici nu vor abandona Ucraina".
Expertul în securitate națională afirmă că "SUA au nevoie de europeni să își aducă aportul în stabilizarea teatrului european, astfel încât SUA să poată face mai mult în Indo-Pacific, în raport cu China".
James Carafano spune că flancul estic al NATO ca are ca piatră de temelie Polonia și este ancorat în România.
"Corelarea acestor forţe favorizează Occidentul acum mai mult decât în timpul Războiului Rece. Dacă națiunile europene continuă să investească împreună în propria apărare, vom avea un front de Est sigur pentru deceniile următoare", a adăugat el.
Problema Chinei
James Carafano a atins și problema Chinei, care a fost luată în vizor de Donald Trump pe parcursul campaniei electorale. "China este văzută ca o amenințare la nivel global, o amenințare de securitate, economică și politică. Sunt de așteaptat politici mai robuste decât cele din administrația Biden", a declarat el.
James Carafano a adăugat că Donald Trump își bazează întotdeauna deciziile pe politicile care susțin interesele vitale ale Statelor Unite: "SUA sunt o putere globală cu interese și responsabilități globale".
Posibilul șef al Pentagonului are un master și un doctorat la Universitatea Georgetown și s-a alăturat Heritage Foundation în 2003 ca cercetător senior în securitatea națională și apărarea antirachetă.