Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu

Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu

Vineri, 21 septembrie 2018, deschizînd pe la 13.30 laptopul am simțit nevoia să-mi fac cruce. De o săptămînă, pentru Divizia Presă întărită în ultima vreme și cu publicații pînă acum anti-Binom, Liviu Dragnea era deja mort din punct de vedere politic.

La Realitatea Tv, Cozmin Gușă și Denise Rifai îl înmormîntau deja în timp ce Rareș Bogdan le ținea lumînarea. Momentul în care avea să se petreacă decesul politic al lui Liviu Dragnea era cel al Ședinței CEXN de vineri, pe la prînz. Din surse doar de ele știute unitățile militare din presă dădeau ca sigur un număr zdrobitor de lideri ai PSD care aveau să voteze în ședință cererea de demisie a lui Liviu Dragnea. Potrivit unei piese de teatrul tipic presei românești, toți cei pe care se conta în Operațiunea de demitere deveniseră brusc din PSD-iștii Ciumei Roșii PSD-iștii luminați. Paul Stănescu nu mai era baronul local care făcuse din județul Olt proprietatea sa, a familiei sale oficiale și evindent a ibovnicei. Gabriela Firea nu mai era nevasta lui Pandele și fina lui Gigi Becali. Pînă și Viorica Dăncilă nu mai era acum proasta lui Dragnea, ci Deșteapta care putea salva PSD refuzînd să-i facă pe plac Jupînului.

Vineri însă pe la prînz, înainte de debutul Ședinței, atmosfera era alta. Timp de o săptămînă se vorbise și se scrisese despre o ședință convocată (e drept nu de Puciști, ci de Liviu Dragnea) pentru execuția lui Liviu Dragnea. Vineri, pe la prînz, se vorbea despre o ședință în care se va pune problema execuției celor care inițiaseră Scrisoarea, cu Gabriela Firea în frunte. Iar cei care intrau la ședință nu se mai pronunțau în legătură cu demisia lui Livia Dragnea ci cu sancționarea Gabrielei Firea. Indiscutabil, atmosfera era rezultatul schimbărilor – cel puțin în presă pentru că în realitate nu vom ști niciodată care era scorul – în materie de membri CExN față de Liviu Dragnea. Deja de vineri dimineața, se știa și chiar Puciștii recunoșteau că Liviu Dragnea deținea majoritatea nu numai pentru a rămîne mai departe în fruntea partidului, dar și pentru a-i putea exclude pe puciști.

Ce a făcut ca și nehotărîții să fie de partea lui Liviu Dragnea? Printre altele și știrea că Parchetul General a pus sub acuzare pe șefii jandarmilor care au evacuat Piața Victoriei în 10 august 2018.

Așa cum am scris, Operațiunea a cuprins momente de mari abuzuri ale Jandarmeriei. Asta a fost și este opinia mea. Opinia unanimă a PSD-itșilor și nu numai a lor a fost că acțiunea Jandarmilor a fost îndreptățită. Nu numai pentru că PSD-iștii sînt de regulă conservatori și pentru ei a lovi un jandarm, un polițist echivalează cu un sacrilegiu, dar și pentru că mișcările de protest au fost și sînt urîte. Ca și în cazul Pieței Universității, pentru PSD-iștii de acum, protestele din Piața Victoriei, mai ales în manifestările huliganice ale grupului Rezist, au fost și sînt veritabile sfidări. Prin urmare și dacă jandarmii ar fi fost mai brutali decît au fost, pentru PSD-iști acțiunea lor a fost de aplaudat. Pe acest fond, care explică de ce la CExN de la Neptun Gabriela Firea a fost înfrîntă, Scrisoarea puciștilor își însușește tezele Gabrielei Firea potrivit căreia jandarmii au comis abuzuri.

În această atmosferă a picat comunicatul privind punerea jandarmilor sub acuzare. Mai mult comunicatul o absolvă de orice vină pe Speranța Cliseru cea pentru care Gabriela Firea s-a băut să nu fie inculpată. Dacă ne gîndim că Gabriela Firea a fost convocată la Parchet ca martor în chestiunea abuzurilor și la ieșire ea și-a susținut mai departe teza abuzurilor, orice PSD-ist a tresărit la comunicatul Parchetului General. Condus de Augustin Lazăr, Parchetul General a luat locul DNA ca instrument de poliție politică. Binomului SRI- DNA i-a luat locul Binomul SRI-Parchet General.

Punerea sub acuzare a jandarmilor a fost percepută de orice PSD-ist, cu excepția puciștilor, drept o nouă dovadă a hăituirii PSD de către Sistemul instituțiilor de forță condus de Klaus Iohannis. Jandarmii care, în opinia PSD-iștilor, au acționat corect în 10 august 2018 au fost puși sub acuzare de Parchet sub semnul campaniei de poliție politică duse împotriva PSD. Pentru cei care au intrat în sală cu excepția Puciștilor a fost semnul că Asediul împotriva PSD continuă, că Sistemul condus de Klaus Iohannis acționează mai departe cu brutalitate pentru a da jos partidul de la guvernare. Cum să ai curaj să ceri demisia lui Liviu Dragnea, cel care susține pe toate drumurile că PSD e o cetate asediată și că el luptă pentru respingerea asediului?

Cum dracu de-a picat Comunicatul Parchetului vineri, cu puțin timp înaintea Ședinței CExN? Nu cumva pentru a face ca Liviu Dragnea să rămînă în fruntea PSD? Nu de alta, dar interesul Sistemului nu e debarcarea lui Liviu Dragnea ci crearea și lărgirea fisurii prin care dacă nu se rupe, PSD slăbește. Și un PSD slăbit e pradă ușoară pentru asediatori.

Tare mă tem că Operațiunea din aceste zile, de Război hibrid, cuprinzînd intoxicările cu cei 30 de semnatari și cu Scrisoarea din izmenele lui Adrian Țuțuianu, a fost doar o primă etapă dintr-un Plan mai amplu vizînd prăbușirea PSD. În acest plan păstrarea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD în ciuda contestării sale publice de către un număr de lideri PSD era o necesitate. Ședința CExN s-a soldat cu victoria lui Liviu Dragnea. Liviu Dragnea rămîne mai departe în fruntea PSD. Da, dar PSD e altul acum după Scandalul public al contestării. E un PSD condus de un președinte despre care s-au spus atîtea lucruri rele chiar de către colegii săi de partid și nu de către adversari. Ca să nu mai spunem că puciștii nu vor sta cu mîinile în sîn. PSD intră într-o perioadă de tulburări care vor slăbi partidul de la o zi la alta.