„Bine ați venit în NATO”: Parlamentul Turciei ratifică aderarea Finlandei la NATO
- Dosofteea Lainici
- 1 aprilie 2023, 09:53
Parlamentul Turciei a ratificat joi cererea Finlandei de aderare la NATO, ridicând ultimul obstacol în calea aderării mult întârziate a țării nordice la alianța militară occidentală.
Toți cei 276 de legislatori prezenți au votat în unanimitate în favoarea candidaturii Finlandei, la câteva zile după ce parlamentul Ungariei a aprobat, de asemenea, aderarea Helsinki. Candidatura a fost aprobată public de președintele turc Recep Tayyip Erdogan în urmă cu mai bine de o săptămână.
Alarmate de invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu peste un an, Finlanda și Suedia au abandonat politica de nealiniere pe care o duceau de zeci de ani și au depus cererea de aderare la alianță.
Este nevoie de unanimitate deplină pentru a admite noi membri în alianța cu 30 de membri, iar Turcia și Ungaria au fost ultimii doi membri NATO care au ratificat aderarea Finlandei.
Într-un mesaj pe Twitter, președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a mulțumit statelor membre NATO pentru sprijinul acordat și a declarat că așteaptă cu nerăbdare să primească Suedia să li se alăture.
Candidatura Suediei, încă în incertitudine
Între timp, cererea Suediei de a adera la alianță a rămas în suspensie, atât Turcia, cât și Ungaria amânând să îi dea undă verde, în ciuda faptului că și-a exprimat sprijinul pentru extinderea NATO.
Ankara a blocat candidatura Suediei din cauza poziției sale față de grupurile pe care le consideră organizații teroriste. Aceasta acuză Stockholm că este prea indulgentă, în special în ceea ce privește grupurile militante kurde și persoanele asociate cu o tentativă de lovitură de stat din 2016.
Ungaria, care a ratificat marți cererea Finlandei de aderare la NATO, contestă, de asemenea, aderarea Suediei la alianță din cauza comentariilor făcute de politicieni suedezi cu privire la democrația maghiară. Stockholm a exprimat ferm că miliarde de euro în fonduri ale Uniunii Europene sunt reținute de la Budapesta din cauza presupuselor încălcări ale statului de drept și ale democrației.
Întrebat la începutul acestei săptămâni despre aderarea Suediei la NATO, Erdogan a declarat reporterilor: „Sunt anumite lucruri pe care le așteptăm de la ei. Acestea trebuie îndeplinite mai întâi”.
Suedia, care a făcut modificări constituționale pentru a adopta legi mai dure împotriva terorismului, și-a exprimat speranța că va putea adera înainte de summitul NATO din iulie de la Vilnius, Lituania.
Oficialii turci au declarat că, spre deosebire de Suedia, Finlanda și-a îndeplinit obligațiile asumate în cadrul unui memorandum semnat anul trecut, prin care cele două țări s-au angajat să abordeze preocupările de securitate ale Turciei.
„În calitate de membru NATO, am avut, în mod natural, unele așteptări și solicitări în ceea ce privește preocupările de securitate ale țării noastre”, a declarat în parlament înainte de vot Akif Cagatay Kilic, un legislator din partea partidului de guvernământ al președintelui Recep Tayyip Erdogan. „Aș dori să subliniez pașii concreți și punerea lor în aplicare de către Finlanda, care au sprijinit și au modelat decizia pe care o luăm aici”.
Kilic a adăugat: „Sunt conștient că există un număr mare de oameni care ne urmăresc din Finlanda. ... Putem să le spunem: „Bine ați venit în NATO”.”
Bibliografie:
Euronews. (2023, March 30). ‘Welcome to NATO’: Turkey’s parliament ratifies Finland’s membership. Euronews. https://www.euronews.com/2023/03/30/turkeys-parliament-ratifies-finlands-membership-in-nato