Bine ați venit în era Xi-Trump. Chimia dintre doi dintre cei mai puternici lideri pe care țările lor i-au avut vreodată prezintă pericole de explozie, dar pragmatismul reciproc le-ar putea evita.
Dictatorul chinez Xi, cel mai puternic de la Mao
A devenit practic un consens în rândul specialiștilor: Xi Jinping este cel mai puternic lider comunist chinez de la Mao Zedong încoace.
Unii merg mai departe. Respectatul sinolog Zhao Suisheng apreciază că Xi deține deja mai multă putere decât Mao, fondatorul Republicii Populare Chineze.
Reîntâlnirea dictatorului comunist chinez Xi Jinping cu Donald Trump, care revine săptămâna viitoare la Casa Albă, impulsionată de victoria sa incontestabilă la urne, va fi unul dintre termometrele geopoliticii mondiale.
Xi și Trump au în comun stilul centralizator și atașamentul față de cultul personalității – precum și o înclinație spre excepționalism, viziunea celor doi potrivit căreia țara lor joacă un rol special în lume.
Cum vede propaganda chineză din SUA relația Xi-Trump
Personalitatea șefilor de stat contează, argumentează Suisheng Zhao în „The Dragon Roars Back”, una dintre cele mai elogiate cărți despre politica externă chineză din 2024. Prin urmare, contează și relația personală dintre lideri.
„Cred că există chimie între ei. Trump îl admiră pe Xi pentru că este un lider puternic. Această relație personală dintre «bărbați puternici» poate genera înțelegere. Pe de altă parte, dacă va exista un conflict, acesta va fi exploziv pentru SUA și China” – se teme Zhao.
Titlul cărții sale are legătură cu ascensiunea Chinei, dar se potrivește și pentru a descrie schimbarea în politica externă făcută de Xi de când a devenit dictator al țării, în 2013.
Lăsând deoparte prudența predecesorilor săi, care încercau să câștige timp și să acorde prioritate progresului economic, Xi a adoptat o atitudine agresivă „de mare putere”, a declarat Zhao în discuția cu autorul articolului. Astfel, a creat un climat extern advers, care îngreunează înaintarea Chinei, afirmă profesorul de la Universitatea din Denver.
Cum ar putea evolua relația Xi-Trump
Deși există o așteptare conform căreia schimbarea gărzii în administrația SUA va întări ostilitatea, el riscă să spună că, pentru China, revenirea lui Trump nu înseamnă neapărat o schimbare în rău.
La urma urmei, menționează acesta, deși Joe Biden a dobândit stabilitate cu Beijingul, în președinția sa, relația a atins "punctul cel mai de jos".
Diplomația administrației Biden a ascuțit unele dintre fundamentele rivalității, cum ar fi oprirea Chinei comuniste prin alianțe, apărarea Taiwanului și confruntarea dintre democrație și autoritarism, pe lângă restricționarea accesului Chinei la tehnologii strategice.
Doar aceasta din urmă se potrivește cu agenda axată pe economie a lui Trump. Este posibilă atenuarea tensiunilor, deoarece președintele ales nu este animat de ideologie, afirmă Zhao.
Tranzacționalism în relațiile sino-americane
În căutarea concilierii, dictatura comunistă de la Beijing apelează la instinctele de afaceri ale lui Trump. "Așa cum spune un proverb chinezesc, comerțul este calea spre bunăvoință", a arătat "Cotidianul Poporului", ziarul Partidului Comunist. Este un mesaj direct adresat lui Trump, care l-a invitat pe Xi la învestitura sa.
Perioada la putere a lui Xi este numită "nouă eră", expresie difuzată prin propaganda oficială. Pentru unii, bravadele lui Donald Trump, cum ar fi visul său de a anexa Canada, sugerează, de asemenea, prevestirea unei noi ere, cea a bullyingului imperialist american transmis în direct.
Dar delirurile monarhice vor avea o viață scurtă, susține Zhao. Politologul consideră că deși a fost ales cu o marjă mare și dispune de majoritate în ambele camere ale Congresului, sistemul american încă mai are frâne și contragreutăți pentru a-i face față lui Trump.
„În SUA, nimeni nu poate fi rege” — mai spune Zhao.
(Articol de Marcelo Ninio, editorialist, Beijing, în O Globo; Traducerea: Iulia Baran, RADOR RADIO ROMANIA)