Bill Gates „vechi prieten” cu Xi Jinping. Magnatul, primit cu onoruri de liderul Partidului Comunist Chinez

Bill Gates „vechi prieten” cu Xi Jinping. Magnatul, primit cu onoruri de liderul Partidului Comunist Chinez

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a fost primit vineri de Xi Jinping, fiind prima întâlnire individuală cunoscută a liderul comunist chinez cu un om de afaceri occidental din ultimii ani.

Controversatul om de afaceri, al cincilea cel mai bogat om din lume, se află săptămâna aceasta la Beijing pentru prima sa călătorie în capitala Chinei din 2019, înainte de pandemie.

Onoruri ca pentru un șef de stat

În timpul întâlnirii lor, Xi i-a cerut lui Gates să ajute la promovarea relațiilor SUA-China, salutându-l cu căldură pe magnatul tehnologiei. „Sunt foarte fericit să vă văd. Nu ne-am văzut de mai mult de trei ani... și sunteți un vechi prieten al nostru”, a spus Xi, potrivit presei de stat chineze.

Xi a continuat spunându-i lui Gates că este „primul prieten american pe care l-am văzut anul acesta”.

„Cred întotdeauna că temelia relației SUA-China este în oameni. Îmi pun speranța în poporul american”, a spus liderul chinez, citat de presa de stat.

Ultima vizită a miliardarului american vine într-un moment precar pentru relațiile SUA-China. Tensiunile sunt mari cu privire la viitorul AI și al semiconductorilor avansati, atacurile oficialilor chinezi asupra companiilor internaționale și temerile sporite că Beijingul ar putea decide să atace Taiwanul.

Tactica lui Xi Jinping și interesele lui Bill Gates în domeniul farmaceutic

Nu este prima dată când Xi le cere oamenilor de afaceri americani să contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări. În 2021, Xi i-a scris fostului președinte și CEO al Starbucks (SBUX), Howard Schultz, sugerându-i că ajută la promovarea relațiilor bilaterale, potrivit presei de stat chineze.

Întâlnirea lui Bill Gates cu liderul celei de-a doua economii din lume a avut loc la o zi după ce fundația familiei sale a promis 50 de milioane de dolari pentru cercetarea din China în vederea descoperirii de medicamente și tratamente pentru „boli infecțioase precum tuberculoza și malaria, care îi afectează în mod disproporționat pe cei mai săraci din lume”, potrivit unei declarații a Fundației Gates.

Antreprenorul este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri străini care au pătruns în China, Microsoft fiind unul dintre singurii giganți tehnologici occidentali care și-au păstrat prezența acolo, după ce alții au fost excluși. Compania are de zeci de ani un laborator de cercetare extrem de influent în China.

În anii precedenți, Gates sa bucurat de relații foarte bune cu Xi. La începutul anului 2020, liderul chinez i-a trimis personal o scrisoare de mulțumire pentru că a trimis țării fonduri de urgență în lupta împotriva Covid-19.

Relații tensionate SUA-China. Hakerii chinezi, cu motoarele turate

Relațiile SUA-China s-au înrăutățit în ultima perioadă. Luna trecută, Microsoft a avertizat că hackeri susținuți de stat chinezi urmăresc, probabil, să atace servere care ar putea fi folosite pentru a „perturba comunicațiile critice” dintre Statele Unite și zona Asia-Pacific, pentru cazul unei viitoare crize SUA-China.

Hackerii chinezi sunt activi de la jumătatea anului 2021 și au vizat organizații de infrastructură critică din teritoriul american Guam și din alte părți ale Statelor Unite, ca parte a unei campanii de spionaj și colectare de informații, potrivit unui raport al Microsoft. Organizațiile vizate de hackeri acoperă, printre altele, sectoarele de transport maritim și terestru, comunicațiile, utilitățile și instituțiile guvernamentale.

Într-un aviz separat din mai, FBI, Agenția de Securitate Națională (NSA) și alte agenții de securitate din SUA și Occident au anunțat că cred se așteaptă ca hackerii chinezi să aplice aceleași tehnici împotriva sectoarelor critice „la nivel mondial”.

Beijingul a răspuns la acea vreme împotriva acuzațiilor, numindu-le „o campanie colectivă de dezinformare a coaliției Five Eyes” – referindu-se la gruparea de partajare a informațiilor format din SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă, ale căror agenții de securitate au emis în comun avertismentul.

Rolul lui Bill Gates

Vizita lui Gates vine și la o lună după ultima retragere a LinkedIn din China. În mai, rețeaua de socializare deținută de Microsoft a anunțat că va reduce peste 700 de locuri de muncă și își va închide aplicația de cariere în China continentală. LinkedIn a fost ultima platformă importantă de social media occidentală care încă opera în China continentală.

Deși își va păstra prezența acolo, compania a făcut deja o schimbare prin închiderea versiunii locale a serviciului său în 2021, pentru a lăsa loc une noi platforme, exclusiv pentru China, invocând un „mediu provocator”. Acum, acea nouă platformă va fi eliminată treptat.

Obiectivul principal al călătoriei lui Bill Gates, care a demisionat din funcția de președinte Microsoft în urmă cu aproape un deceniu și a părăsit consiliul de administrație în 2020, este „să viziteze partenerii care au lucrat la provocările globale de sănătate și dezvoltare” cu fundația omonimă a familiei sale de mai bine de un deceniu, a scris acesta pe Twitter.

Vizita miliardarului este cea mai recentă dintr-un șir de vizite recente ale liderilor de afaceri la nivel mondial în China, dar niciunul nu a fost primit de liderul comunist chinez Xi Jinping. Luna trecută, directorii executivi ai Tesla, JPMorgan și Starbucks  au mers în China, unde s-au întâlnit cu miniștri guvernamentali sau oficiali de stat. Anterior, China a mai fost vizitată de șefii Apple, Samsung, Aramco, Volkswagen și alte câteva firme, potrivit CNN.