Evenimentul Zilei > Actualitate > Bilanțul campaniei de vaccinare din România în ultimele 24 de ore. Doar 2.513 persoane, imunizate cu AstraZeneca
Bilanțul campaniei de vaccinare din România în ultimele 24 de ore. Doar 2.513 persoane, imunizate cu AstraZeneca

Bilanțul campaniei de vaccinare din România în ultimele 24 de ore. Doar 2.513 persoane, imunizate cu AstraZeneca

Comitetului Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a prezentat bilanțul ultimelor 24 de ore din campania națională.

Conform Comitetului Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în țara noastră au fost vaccinate, în ultimele 24 de ore, 54.289 de persoane. 22.544 au primit prima doză de vaccin, iar 31.745 a doua doză. 46.753 de persoane au primit vaccin de la Pfizer, 5.023 de la Moderna și 2.513 vaccin de la AstraZeneca.

169 de reacții adverse în ultimele 24 de ore, în campania de vaccinare din România

De la începutul campaniei de vaccinare au fost vaccinate 2.228.798 de persoane, dintre care 1.351.608 au primit ambele doze de vaccin. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 169 de reacţii adverse, cele mai multe fiind la vaccinul AstraZeneca – 95. Alte 57 de reacţii s-au înregistrat la persoane vaccinate cu serul Pfizer şi 17 la cele vaccinate cu Moderna.

Bilanț vaccinare

Ce studiază specialiștii de la EMA

Din decembrie 2020, au fost înregistrate 11.954 de reacții adverse, dintre care 5.529 după Pfizer, 5.436 după AstraZeneca și 989 după Moderna. De asemenea, cei de la CNCAV au anunțat că sunt în curs de investigare 131 de reacții adverse după vaccinare. Totodată, reprezentanții Agenţiei Europeane a Medicamentului (EMA) au declarat, vineri, că cercetează posibile legăturiexistente  între vaccinul de la AstraZeneca şi sindromul exsudativ capilar.

Sestudiază cinci cazuri de sindrom exsudativ capilar, „caracterizat prin scurgerea de lichid din vasele de sânge care cauzează umflarea ţesutului şi o scăedere a tensiuniiarteriale”.

„Nu există date adecvate pentru a spune dacă se poate face acest lucru. Schimbarea vaccinurilor nu este un lucru pe care-l pot recomanda în acest stadiu”, au declarat oficialii de la OMS.

România nu a înregistrat cazuri de tromboză

Pe de altă parte, în țara noastră nu s-a înregistrat niciun caz de tromboză după vaccinarea cu AstraZeneca, după cum a anunțat Valeriu Gheorghiță. „Noi nu avem reacții, evenimente trombotice raportate. Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca. (…) Noi trebuie, de asemenea, să luăm în calcul nu doar datele din România, ci datele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative. Vorbim de peste 34 de milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie și Europa și au fost raportate și analizate în detaliu circa 222 de cazuri de asemenea evenimente trombotice.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.