Bilanț MAI: 18 județe inundate, 1.966 de anexe gospodărești și 77 de beciuri și subsoluri

Bilanț MAI: 18 județe inundate, 1.966 de anexe gospodărești și 77 de beciuri și subsoluri

Centrul Operațional de Comandă al Ministerului Afacerilor Interne monitorizează evoluția situației din județele afectate de inundați. 46 de persoane sunt cazate în spațiile puse la dispoziție de autorități.

”Din punct de vedere hidrologic, atenționările de tip cod roșu de inundații au fost ridicate în cursul zilei de ieri, la acest moment fiind în vigoare numai atenționări de cod galben și portocaliu. 

Codul portocaliu rămâne în vigoare pe râul Jiu în sectorul Răcari-Podari, județul Dolj, până astăzi, la ora 18.00, precum și pe mai multe râuri din județele Olt, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov până mâine la ora 18.00”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, subcomisar de poliție Monica Dajbog.

Aproximativ 2.000 de pompieri, polițiști și jandarmi au intervenit în zonele afectate de inundații. În cursul zilei de astăzi, pompierii mobilizați din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Argeș, Olt și Vâlcea au ajuns în județul Teleorman, acționând deja pentru ajutorarea populației. Alte detașamente de pompieri din județele Călărași, Dâmbovița și Prahova sunt în deplasare, urmând să ajungă în cel mai scurt timp în mai multe localități din județul Teleorman.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, pompierii plecați din București ajută încă de ieri în localitățile inundate din Teleorman, Plosca și Dobrotești.

Toate aceste detașamente de pompieri, mobilizate din dispoziția ministrului Gabriel Oprea, au la dispoziție motopompe și mijloace tehnice necesare pentru aceste situații de urgență.

Potrivit MAI, în cursul nopții trecute și în această dimineață, structurile Ministerului Afacerilor Interne au intervenit în sprijinul comunităților din localitățile afectate de inundații, în special pentru evacuarea apei din curți și subsoluri sau de pe străzi, decolmatarea fântânilor, construirea sau consolidarea unor diguri cu saci de nisip.

În judeţul Teleorman, trei subofiţeri din Detaşamentul de Pompieri Videle au salvat o persoană de 42 ani - paznic la o balastieră - care a fost luat de ape.

În Judeţul Buzău, în Comuna Mărăcineni o persoană a fost salvată după ce a rămas izolată pe o insulă de pe râul Buzău.

De asemenea, în judeţul Dolj, Comuna Brădeşti, trei persoane surprinse de creşterea nivelului apei pe râul Jiu au fost salvate de un echipaj al ISU cu ajutorul unei bărci pneumatice.

În Judeţul Giurgiu, angajații Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați pentru înălțarea a două diguri de protecţie pe raza comunelor Vânătorii Micii și Roata de Jos.

150 de localități afectate

Efecte ale inundațiilor se manifestă la acest moment în 150 de localități din 18 județe, tendința fiind în scădere față de situația din această dimineață. 168 de locuințe au fost inundate, cele mai multe, adică 105, în județul Teleorman – în localitățile Beuca, Orbeasca, Peretu și Plosca.

În toate cele 18 județe au fost inundate 1.966 de anexe gospodărești și 77 de beciuri și subsoluri.

La această oră, circulația se desfășoară normal pe toate drumurile naționale și pe autostrăzi. Cinci drumuri județene sunt inundate iar pe alte 15 drumuri județene circulația este restricționată.

Pentru înlăturarea efectelor inundațiilor, la ora la care vorbim se intervine cu 300 de mijloace tehnice, reprezentând autocamioane, buldozere și motopompe. Peste 1.000 de pompieri, polițiști și jandarmi se află acum în localitățile inundate, acționând în special pentru înlăturarea apei din gospodăriile oamenilor.

În localitatea Beuca, din județul Teleorman, sunt 45 de persoane izolate, accesul la acestea realizându-se cu ajutorul bărcilor de salvare. Pompierii militari asigură transportul de apă și alimente și monitorizează permanent zona.

MAI anunță că, în continuare 46 de persoane sunt cazate în spațiile puse la dispoziție de autorități, care le-au asigurat acestora alimente, apă și bunuri de strictă necesitate.